Sunday, May 2, 2010

dunia atau manusia?

Semakin hari semakin byk cerita yang saya tengok, saya lihat & saya dengar..
Membuatkan saya semakin takut untuk keluar rumah, tapi keluar jugak..
Membuatkan saya semakin takut untuk tido malam, tapi tido jugak..

Semalam, satu banner besar tergantung di kawasan taman perumahan saya..
Banner yang berbunyi "Kejadian Pecah Rumah Semakin Berleluasa"..

Baru seminggu lepas, jiran saya yang sedang menyapu sampah di hadapan rumah..
Disamun oleh lima lelaki yang kononnya naik BMW..
Makcik tu tak sempat nak tutup gate, dah kena terjah dengan 5 jahanam ni..
Itulah makcik, sapa suruh sapu sampah pakai rantai dgn gelang emas tu.. kan dah..
Mummy cakap, kejadian berlaku pada pukul 8.30 pagi ye..ye pagi masa orang tgh sibuk pergi kerja!

Saya risau..mummy selalu keluar depan rumah sapu sampah..
Mummy selalu keluar depan rumah buang sampah..
Mummy selalu keluar depan rumah jirus bunga..
Saya pesan pada mummy jangan keluar-keluar..
Tapi kalau tak keluar mcamane??

Yang masuk time malam-malam buta time orang tengah sedap tido lain pulak cerita..
Habis tu bila masa  yang selamatnya??
Duduk dalam rumah sendiri pun rasa tak selamat..
Dekat luar sana apatah lagi..

Kenapa dengan dunia sekarang ni?
Kes buang anak, kes H1N1, kes kena ragut, kes kena rogol..
Lepas ni apa pulak lagi??

Kenapa dunia semakin kejam ye?
Dunia? ke Manusia?


Saya rasa setiap rumah sekarang ni sekurang-kurangnya perlu ada Katana.


17 comments:

goblogbyfarah said...

beli pepper spray je. takpun spray pakai shieldtox!

Ezzah said...

rumah izah ada katana! ehhh... :D

Lady of Leisure said...

erkk... nasib baik lady tak minat pakai barang kemas ni bahaya gak kan..
hhuhu

fizamior said...

faten, i rasa kita ni dah masuk zaman jahiliah balik la... nak akhir zaman dah kot.. seriously, i sgt marah dengan kes2 buang bayi nih... susah okey nak dapat baby... Allah dah kurniakan baby tu jagalah baik2... isy! geram!!

h-huda said...

hamboih,setiap umah perlu ada katana?
pastuh kalo bleh katana tuh ada zanpakotou.err,tetiba terpengaruh ngan bleach.maaf,salah cenel;p

btw,are u getting well now?
take care ok:)

JUE said...

Takutnye....pedang tu klu dlm umh pn bahaya jugak tu ~ ngheeee

Sorry faten...lmbt bls kunjungan. Lately k.jue bz sgt. Dh byk entry Faten post rupenye...x terkejar plak =)

"MULAN" said...

adei.. tu sebab saya tak suka baca or dengar berita.. sebab tak nak dengar citer2 takut ni.. nanti takleh hidup tenteram.. ingat mak yg duduk sorang2 kat rumah dia tu jgk..

fatenton said...

farah goblog,
aku pun mmg nak buat mcm tu sekarang ni mlm2 siapkan spray kat sebelah.

fatenton said...

ezah,
yeke? ezah beli kat mana ye?

fatenton said...

lady,
mmglah..tak pasal2 jadi penyebab kita nak kena samun dgn diorang tuu..bahayaaa

fatenton said...

fiza,
i rasa kita bukan setakat zaman jahiliah..tapi kita dah masuk dunia di akhir zaman ni..
ishh.. i jadi takut tiba-tiba :(

fatenton said...

huda,
ye betul.. at least ada something utk protect ourselves..
i'm getting much3 better..at least for now :)

fatenton said...

kak jue,
kena jaga betul2 lah jgn bagi anak kita main pulak nanti..hehe

ic..takpe2 works come first :)

fatenton said...

mulan,
tapi nak tak nak kita akan tahu jugak kan mulan.. and tu semua buat kita risau tu.. susah betul klu dah mcm ni..

ElyaElmo said...

dekat mana kawasan rumah akak tu ye???
macam2 org skang..pretending jadi org baik jee...hu3

TK said...

Dah dengar byk dah kejadian yg berlaku depan rumah camtu. Bila kita asyik buat keje depan rumah camtu kita jadi leka..Apa2 pun kene careful all the time. Nak jirus bunga pun nak kene bawa katana sekarang ni..

maya amir said...

betul tuh..dunia makin kejam...takutssss...