Sunday, May 16, 2010

Moist Chocolate Cupcakes

Khamis lepas saya buatkan cupcakes untuk my sis Farahgoblog..
Dia sangat suka makan kek coklat..
Apa je yang berkaitan dengan coklat dia suka..
Ini bukan first time saya buat cupcakes coklat..
Tapi saya tukar topping menggunakan coklat masakan..
Topping cupcakes jadi lebih keras dan nampak lebih cantik..
Saya jugak tambah chocolate chips kat dalam cupcakes..
So rasanya lebih sedap and moist..

Penat mmg penat sebab balik je dari kerja terus buat..
Tapi penat tu sgt berbaloi bila semua cakap sedap..
Mmg sedap pun.. tak salahkan puji diri sendiri..hihihih

Bagi yang nak try, cubalah..tak susah pun..senang je sebab bahan-bahannya pun simple.. Good luck :)

Moist Chocolate Cupcakes

Bahan-bahan:

250 gm butter/1 buku
300gm gula halus
220gm tepungkek/superfine flour
5 biji telor
60gm serbuk coklat
1 sudu kecik baking pwder
1/2 sudu kecik baking soda
5 sudu besar susu kotak coklat

Cara-caranya:

  • Pukul butter dan gula sampai kembang(5-8minit)
  • Masuk telor satu persatu dan  pukul sampai rata lebih kurang satu minit
  • Masukkan baking pwder dan baking soda yg dah ditapis(jgn bagi berketul2)
  • Mixed semua adunan pakai kelajuan tinggi (no 5) then, slowkan mixer ( no 1) baru masukkan tepung sedikit demi sedikit
  • Masukkan coklat powder dan  kacau
  • Masukkan 5 sudu bsr susu coklat (sblum tu panaskan oven 200 c/10-12minit..bila nak bakar turunkan suhu (150c atau 180c selama 25 minit)
  • Tekan dgn lidi/garfu kalau lidi licin maknanya dah masak
  • Tuang adunan dlm cup ..tuang sampai setengah atau kurangkan sedikit.
topping coklat

1 cawan susu cair
1 cwn gula
1/2 cwn coklat pwder
1 kotak kecik susu coklat(dutch lady/magnolia etc)
1/4 tepung jagung

*blend dalam blender..masak dengan api perlahan dan kacau jgn berenti sampai jadi likat. Sapukan atas cupcake yang dah siap dibakar.


Kalau nak lagi cantik buatlah deco sikit, mcm saya letak M&M je dah nampak cute.

Selamat mencuba :)



 *happy birthday gedik.. aku penat buatkan kau cupcakes ni..harap maklum.


24 comments:

goblogbyfarah said...

nak hadiah plissss!

Iena said...

alaaaaaaaaaaaa... akak xder mixer. hati berkobar kobar nk try ni. kalo pukul sendiri pakai senduk jer agak2 jd x faten???

ratna said...

nak cuba..nak cuba.. tp kena beli mixer dulu. mixer yg lama dah meletup. ganas tak..? hik hik..

ratna said...

nak cuba..nak cuba.. tp kena beli mixer dulu. mixer yg lama dah meletup. ganas tak..? hik hik..

JUE said...

faten...bila tuang aduanan dlm cup, cup tu x mengembang ke?

~~zaa~~ said...

yummy!!! bile faten nak wat kat za pulak??? :p

MiSz eiN said...

adeh...meleleh plaks air liur i tgk...hehe

Lady of Leisure said...

comelnya cuppies mcm tuannya jugak hehe... btw, sagu berwarna tu ada jual di pasaraya faten... tapi kalau tak jumpa yg berwarna faten boleh beli yg warna putih lepas tu masa masak sagu boleh letak pewarna 2-3 titik..

sarahunny said...

omaigott!! sedapnya. nak try! yay! dapat lagi satu recipe! thanks sis. i love anything relates choco n cake!

TK said...

Wah! Pandainya dia buat cupcakes. Thanks for sharing the recipe. Bolehlah akak try your recipe plak. Slalu buat resepi lain..

shadashidi said...

sedapnya..
leh minak rasa x? huhu

fatenton said...

farah goblog,
tahun depan ye!

fatenton said...

kak iena,
boleh tapi kena hati2 then kena betul2 ikut kelajuan mixer tu..patah lah tgn cmtuuu ;p

fatenton said...

kak iena,
boleh tapi kena hati2 then kena betul2 ikut kelajuan mixer tu..patah lah tgn cmtuuu ;p

fatenton said...

kak ratna,
klu spi meletup tu dah tahap pengganas tu :D

fatenton said...

kak jue,
tuang dlm cup tu tak kembang..
bila bakar dlm oven baru kembang semangkuk..thats y kena letak sikit je dlm cup tu :)

fatenton said...

zaa,
boleh je zaa..nanti faten buatkan yee

fatenton said...

ein,
pekate kau try buat..tak susah pun..tak payah telan2 air liur dah ;p

fatenton said...

lady,
thank u lady..
faten mmg nak try b uat pon..
klu jadi i'll let u know yee..klu tak jadi i simpan sorang2 aje :D

fatenton said...

sarahunny,
sara try buat then nt pos kat blog ye :)

fatenton said...

sarahunny,
sara try buat then nt pos kat blog ye :)

NeenaAnuar said...

hi dear! Thanks coz sudi drop your comment at my blog! nanti kalau you ade peluang.. gi lar jalan2 ke Bali yer! :D

d.a.m.i.q.u.l.a said...

ah rajin betul wat kapkek.dami rajin makan je,buatnye?haraaammmmm

Puan Suraya said...

babe.. i curik resepi u..n dah try..

sedapla..thanks :)