Friday, May 28, 2010

Backpackers Getaway!

Happy Saturday all..
Saya seorang diri sekarang ni, husband ada job di luar..
Saya rasa boring jadi saya nak update blog..  :)

Last week, i went to Terengganu for 10 days for my holiday..
Saya sampai di Kuantan lebih kurang pukul 11 mlm.. flight delay lebih kurang 10 minit mcm tu..
Kalaulah saya tau dekat kerteh ada airport, takdelah saya mintak husband ambik kat kuantan..
Jauh rupanya lebih kurang sejam setengah jugak dari kuantan untuk ke Kijal..
And we stayed at Awana Kijal sebab husband mmg dah ada keje kat situ.
Awana Kijal tak best ponnnn ;p

Day 1

Dari Awana, kami mulakan perjalanan ke Kuala Terengganu..
Tapi saya dah pesan dengan husband awal-awal nak singgah Pantai Kemasik..
Tak jauh pun lebih kurang 15 minit je dari Awana..
Pantainye sgt cantik.. saya tau tempat ni sebab tgk facebook Syarifah Nur pengacara Nasi Lemak Kopi O tu..
Tapi mak aiii..panas yang amat..

pantai kemasik

Perjalanan kami diteruskan sampai kat Kerteh lebih kurang dekat pukul 1..
Masa tu perut saya dah berdondang sayang mintak diisi..
Kebetulan masa tu hari Jumaat, nak makan takut tak sempat sebab org lelaki kan kena solat jumaat..
So, kami singgah tapau McD then berenti makan depan masjid..trust me it was fun! :D

Sepanjang perjalanan ke KT, saya asyik cari keropok lekor je..
Saya memang hantu keropok lekor..
Dari dulu lagi kalau mummy beli mesti saya je yang makan banyak..
Mulanya ingat nak pergi Losong..
Tapi dlm perjalanan jumpa kedai keropok lekor..
Terus beli, tapi menyesal sebab tak sedap!

Sampai KT lebih kurang pukul 3 ptg..
Terus check in bilik di Seaview Hotel..
Saya memang sengaja pilih budget hotel sebab konsep kali ini adalah konsep budget holiday :)
Bilik di Seaview boleh tahan ok, dgn harga RM85 satu malam, dah kira ok sgt bagi kami..
Dan yang paling best terletak betul-betul tepi Istana Maziah..

Malam tu kami pergi jalan-jalan di Dataran Syahbandar sebab ada pasar malam..
Then untuk dinner, kami singgah di First Station Coffee Shop dekat area situ jugak..
Saya makan asam laksa dan husband makan fried kuew teow..
Rasanya food dia lebih kurang sama je dgn restoran lain..
Tapi air yang kami pilih tu yang saya nak share..
Sgt-sgt sedap.. saya tak igt nama air tu tapi die lebih kurang Dragon Fruit Vanilla Shake..
Kalau singgah sini jgn tak try ok..rugi.

bukan saja rasanya yang sedap tapi rupanya pun sgt comelkan?kaler pink lagi~

Then, kami balik bilik & terus zzzzzzzz..


Day 2

Esok paginya saya ajak husband pergi Pantai Batu Burok..
Kat situ ada A&W..ingatkan nak breakfast kat situ sekali tutup daaaa..igtkan 24 jam..
Saya pun tak tau kenapa pagi-pagi tekak i jadi western pulak :8)
Tukar plan, kami breakfast nasi kerabu dan nasi lemak..
Takde beza pun dengan nasi kerabu yang saya selalu makan dekat KL..
Cuma saya teruja sikit bila tgk nasi lemak dia warna pink..
Tapi tak sempat tgkp gbr husband dah bantai dulu.

Perjalanan kami diteruskan ke Losong..
Yeaaaa finally dpt jugak saya pergi kedai keropok sedap!
Thanks to  garmin, akhirnya kami spi kat kedai tu betul-betul time lunch hour..
And yup i can eat them without anything else..hihihi
Nama kedai tu Keropok Lekor Kak Yah..
Saya tau kedai ni pun sebab kawan saya Ikma pernah bawak saya dtg sini..
Masa tu beli tapau je then makan dalam kereta..
Tapi, kali ni kami makan kat kedai tu terus..kat situ siap ada kerusi dgn meja makan lagi disediakan..
Kebetulan hujan, order keropok RM3 dengan milo panas memang layannnnn..
Saya nak order lagi tapi perut dah penuh..
So, saya pesan pada husband sebelum balik nanti singgah sini balik tau nak makan lagi.. :D


Kedai Kak Yah di Kg Losong Haji Su


Bila perut dah kenyang, kami teruskan perjalanan ke destinasi sebenar kami iaitu Kuala Besut..
Dari KT nak ke Kuala Besut ambil masa lebih kurang satu jam setengah jugak..
Tapi sepanjang perjalanan saya tak boring langsung..
Sepanjang perjalanan kami ditemani dengan pemandangan laut yang sungguh cantik..
Dari dalam kereta dah nampak air laut warna biru kehijauan.. subhanallah cantik sgt..

Niat hati saya nak singgah di Aryani Resort..
Dari dulu saya teringin nak pergi situ sebab resort dan pemandangannya yang cantik..
Tapi sebab husband bwk laju dah terlepas dah jalan nak ke Aryani tu..
So, lupakan jelah..maybe next time.

Sampai Kuala Besut, checked in dulu kat hotel sambil rehatkan badan..
Kami stay di Nan Hotel.. terletak di betul-betul depan jeti K.Besut..
Harga bilik untuk fan room cuma RM45 je..
Tapi, saya tak berapa kenan sgt.. bilik besar tapi toilet dia masuk sebelah kaki je dah sempit!
Untuk yang nak pergi nanti, boleh try Samudera Hotel..nampak lagi cantik je hotel tu..
Untuk ke Pulau Perhentian, saya booked through Anjung Holiday, so kena pergi ofis diorang dulu untuk collect tiket and voucher and ada sedikit briefing..

Dekat jeti K.Besut tu ada kedai jual souvenir, pario, t-shirt dan mcm-mcm lagilah..
Saya sempat shopping fridge magnet sebagai souvenir utk diri sendiri, family dan kawan-kawan..
Kalau nak beli, beli kat jeti sebab harga dekat pulau nanti tersangatlah mahal..
Then, dekat hujung jeti tu ada taman untuk orang lepak-lepak..
Kat situ kedai makan byk, so takde masalah untuk cari makanan..
Perut masih kenyang jadi kami hanya lepak sambil tengok orang menjala ikan..
Seronok.. :)


                                         
gbr ni saya edit sendiri pakai Lightroom.. cantik jugakkan? heheh
   
                                         
saya tak tau apa nama kampung ni, tapi saya tau kampung mereka sgt indah.tengok pakcik ni jala ikan depan rumah aje.


Untuk dinner, kami keluar ke bandar K.Besut..
Masa  otw ke jeti tadi nampak satu restoran ni sgt cantik..
So, kami pilih utk isi perut kat situ..
Nama restoran tu Anjung Bahtera..
Kami order Ikan Siakap masak Lime Stim, cendawan goreng, sup sayur & air tembikai..
Semua sedap kecuali cendawan goreng.. tak sedap sebab byk tepung tapi tak rangup.
But still, saya masih boleh  recommend utk dtg makan kat sini :)


                                                     
     restoran anjung bahtera

                                         
dekat depan restoran ni ada deco mini cooper warna kuning, cute.


Malam-malam kedai dekat jeti K.Besut dah tutup..
So bila malam tempat tu dah jadi sunyi..
Mata pun dah mengantuk, kami terus zzzzzzz.


Off topik, tak sedar dah pukul 3 tapi saya masih tak mandi & tak lunch lagi.. nanti saya sambung lagi ye.. byee


18 comments:

♥♥ KhamS ♥♥ said...

teringin sgt nak ke perhentian..
tapi x tahu bila..

Lady of Leisure said...

best kan terengganu.. lady pernah duduk sana dulu... hari2 kunyah kopok leko hehe...
tak sabar nak tengok pulau cantik yg faten pergi tu...
tempek banyak2 pic ye..
:)

TK said...

Wah..jauhnya dia berjalan..setuju dgn you on d way to Besut tu pantainya cantik biru2 gitu..sometimes hijau..I lalu situ almost every week tapi x penah bosan tgok laut kat situ

Iena said...

akak menanti update seterunya... nampak sgt menarik! :)

d.a.m.i.q.u.l.a said...

tapenah pegi pun pantaikemasik tu.dami tau pantai batu buruk je hehe.kopok losong kat losong sedap tau.makan rebus gitu pun sedap

mrs_yus said...

wahh kemain holiday yeee...btw mgu dpn sara lak blik ganu! yayy! ;)

"MULAN" said...

oh sungguh sudah dekat.. pantai kemasik tempat kami bermain2 gitu.. sambil makan kopok lekor @ ABC..

shada said...

besnya mkn angin kt ganu.
lma x kesana almost 1 year..

next year leh la kot babymoon kat sana leh jejak kasih tmpt husband blajr :) hehe

mama zharfan said...

salam ziarah...me jln2 cni :) bestnya holiday :)

fatenton said...

che khams,
pergilah bila ada masa nanti..best :)

fatenton said...

lady,
oh penah duk situ ke dulu?
pdi kecek ganu dok? :D

fatenton said...

TK,
jauh TK tapi bila dah spi berbaloi-baloi..
Tgganu sgt cantikkan..

fatenton said...

kak iena,
faten sedang berusaha utk update..later ye :)

fatenton said...

dami,
haritu faten nak try mkn yg rebus punye tapi tekak den tak leh gi pulok..kena goreng dulu baru boleh ;p

fatenton said...

sarah,
nak ikuttttt

fatenton said...

mulan,
dah dekat dgn u kan?
haritu masa lalu kerteh i teringat kat mulan :)

fatenton said...

kak shada,
pegilah sana nanti..dijamin tak nak balik..hehehe

fatenton said...

mama zharfan,
hye mama.. thanks for dropping by :)