Sunday, February 7, 2010

semangat naik berat pun naik

Semenjak dua menjak ni..
Saya sangat rajin surf resepi-resepi yang sedap-sedap..
Oh well, saya sekarang gila memasak..jgn tak tau..
Kalau dulu, balik umah je semua dah siap cuma tinggal cuci tangan je..
Sekarang saya dah kena belajar buat semuanya sendiri..
Tapi saya cuma masak bila saya balik Melaka je..hihihihi ;p

Ok.. hajat hati nak try something new..something simple tapi sedap.
Saya selalu jenguk masuk blog kak ummizaihadi ... makanan kak ummi semua sedap-sedap dan nampak senang je nak buat..

Sabtu itu saya ke Ayer Keroh dulu..untuk picked up my eldest sis Farah yang sedang berkursus.. weekend dia takde class so die nak menyibukkan diri lepak dgn kami.. mengacau je kan? :p
So, kami jalan-jalan dulu di Dataran Pahlawan.. dan singgah di Bazar Kraftangan.. Farah sibuk nak cari gift for her 1st anniversary..nak buat suprise kononnyaaa..
dan saya pulak sibuk tumpang sekaki nak buat jugak tulisan-tulisan kayu tu dan suruh farah bayar.. mekacih ye!

For our breakfast, i'm making lempeng pisang.. not bad! Saya suka sempoi je makan dgn teh o panas lak tu.. best!

For our lunch, Pasta Al Limone tu menjadi.. cuma agak kering..maybe i've to put more butter & fresh milk.. but sorry gambar tak sempat nak snap sebab masing-masing dah kebuluq!

And for the desert, saya dah lama teringin nak buat puding roti..alhamdulillah menjadi.. errr mula-mula tak jadi sgt..farah suggest tambah fresh milk biar roti tu terendam.. then, bakar balik for about 30 minutes..
Sedap sungguh lagi-lagi bila letak sos kastad.. :)

Banyak lagi menu yang belum saya try.. and today, ima bwk egg tart.. buat sendiri pulak tu..lepas ni kami plan nak belajar how to make a cupcakes.. mana tau satu hari nanti, saya just duduk umah goyang kaki goyang kepala..tak payah keje makan gaji lagi dah..just jual cupcakes di samping menjadi surirumah sepenuh masa..jadi surirumah pun boleh buat duit tau.

Ok sekarang saya sangat bersemangat.. oh badan saya pun.. :(

17 comments:

Lady of Leisure said...

hehe.. takpe faten.. badan naik skit.. lady bila naik skit lady kontrol balik hehe..

Ezzah said...

waaahhh..bravo tenton!!! mesti sedaaaaappp kan! :)


p/s : harap2 awak makin 'bersemangat' :)

mrs_yus said...

suke berat bdn faten naekk...sbb kurus sgt xcntik la awkkkk..:)
pae pon xsuke..

p/s : tol x pae...;)

Mimy Hamid said...

takpe tak ketara pun naik badan nnya..janji perut laki naik okeh..hahaha

CikChelsea said...

hihihihi lawak la ayat last tuh ;p

hehhh tp kn jgn risau nt kn if dh msk, ke baking ke pape jelah yg bkaitn dgn makanan...nafsu mkn dh takde. tu sy le, org lain sy tatau hehe.

(fuh naseb baik sy baking sy tak ngap3 apa yg sy baking..kalau tak .........) sila isi tmpt kosong =P

cik EPAL said...

bagus. sudah bersemangat :)

eynda said...

Rajinnyer....tu belum jadi surirumah sepenuh masa....agaknyer lagi hebat nanti :-)

fatenton said...

lady, nak maintain cam anak dara ni..tak leh mkn byk2 sgt.. hehehe :p

fatenton said...

ezzah, terlebih semangat kang baru tau..hahhh

fatenton said...

sarah, pae lagi sukeeeeee~

fatenton said...

cik chelsea..saya tak mcm awk..
lepas dah masak kemain lagi semangat nak makan pulak.. *tepuk dahi*

fatenton said...

sis mimi, perut die tak naik pooonnn..perut faten je naik lebih ni.. hohoho ;p

fatenton said...

cik epal, semangat makan! hehe :D

fatenton said...

kak eynda, nak jadi full housewife mcm kak eynda.. pastu dpt baby comel2 mcm kak eynda jugak.. :)

susudalambotol said...

bestnya korang ni suka masak. bila la saya ni nak suka masak2? hmm.

fatenton said...

kak hidd,
tak suke masak eh?
ntahlah kitorang pun dulu tak suka.. tapi dah kawin ni jadi suka pulak :)

farah fatihah said...

pasta kena tambah milk+cheese. kering sgt. pastu tambah ayam..nyummeh!