Monday, February 8, 2010

pengalaman yang berharga


Orang kata nak kawin byk pakai duit kan..
Memang betul..saya tak nafikan.. Takkanlah nak harap duit hantaran saje..Dan takkanlah nak harapkan duit dari FAMA (father & mother) semata-mata..Jadi saya harus saving..Bukan main lagi kehendak nak yang lawa aje, nak yang tu nak yang ni..Jari main tunjuk itu, tunjuk ini..Tapi kalau fulus takde, cmne?

Saving saving jugak..

Tapi dlm hati ligat nak cari duit lebih..

Saya pernah mintak izin dari Pae..

Untuk kerja part-time kat mana-mana cafe..

Tapi dia tak setuju..
Katanya biar die saje yang cari duit..
Tapi tak bolehlah mcm gitukan.. kalau nak susah, biar susah sama-sama..
Jadi, saya terfikir..
Untuk jual ape-ape yang boleh bagi tak byk sikit $$$ pun jadi..
Lagipun saya dah lama nak try ada bisnes sendiri..
'KAMICOLLECTION'..
Itu adalah bisnes online kami.. dan partnershipnya ialah saya,sis farah & ezah..
Kami jual baju-baju secara online.. saya tak sangka sambutannya ok sgt..alhamdulillah..
Saya suka bila saat orang nak beli baju, bila baju yang kita jual tu habis dan laku.. customer mintak tambah lagi baju.. saya suka sgt moment itu.. seronok.. :)
Tapi sekarang kamicollection dah tak aktif lagi.. coz masing-masing busy dgn agenda masing-masing.. tak kisah la janji ada pengalaman yang best!


sendiri jual baju sendiri jadi model..haruslah jimat kennn? ;p


Then, saya buat bisnes.. jadi 'sandwich supplier'..
hehe..nak kata sedap tu takdelah sgt..
Tapi, daddy orang yang paling byk support saya..
Boleh kata tiap-tiap hari saya buat sandwich utk dihantar kat kantin-kantin office..
Kadang-kadang boleh dpt job bila office daddy ada meeting..
Balik keje, saya terus buat..penat jgn cerita..
Tapi penat itu sgt berbaloi bila tiap-tiap hari tengok bekas sandwich tu habis org beli..
Sebulan jugaklah saya supply sandwich.. dan dlm sebulan tu, saya berjaya kumpul rm700 lebih bersih.. not badlah kan.. untuk bisnes yang kecik mcm saya ni saya dah rase syukur sgt2..
Untung yang saya dapat itu terus saya masukkan dalam akaun kahwin saya.. :)

ni bukan sandwich saya buat ni..ni contoh je.. heh


And now, saya dan ima sedang buat bisnes jual kain pasang.. idea ni dtg dari ima.. modal kecik je tak besau mana pun.. semua kain tu kami eksport ke Pitas, Sabah..kampung halaman si ima.. dan bisnes kami masih bertahan sehingga ke hari ini.. dah lebih setahun jugaklah.. sape nak tgk kain pegilah kedai kami kat Sabah..saya bagi diskuan baik punye! :)

Seronok berniaga ni bukannya setakat pegang duit je..tapi lebih kepada puas sebab dpt cuba sesuatu yang baru..then dpt tambah pengalaman pulak tu.. sape tau esok lusa pengalaman ni sgt berguna utk saya..korang doakan eh..

Love, fatenton.


16 comments:

Mimy Hamid said...

wahh faten ..good effort..akak pun tgh pkir apa bisnes sesuwai ni...tulun tulung nak duit kawen :))

Lady of Leisure said...

lawanya model tu hehehe...
kalau lady beli ada diskaun tak :D

III AiNa III said...

best gler!xsangke ko b'bisnes ten..tahniah...

fatenton said...

sisi mimi, heheheeh
buat sandwich kak..boleh kaya tauu~ :D

fatenton said...

lady,
adaa... org lain rm100, lady faten bagi rm150 je.. :D

fatenton said...

aina..kecik2 je lah aina..
aku nak belajar2 je dulu.. :)

✿ EyZa ✿ said...

Faten...

Same laa.. eyza baru nak start pas raye cina ni.. kain pasang & tudung.. ;)

Wat kecil2 dulu.. hantar balik kampung.. Kecik2 pon modal 700 jugak.. ;(

Xpe, susah2 dulu senang2 kemudian..

Support me! support me.. ;)

Ezzah said...

cepat2 bljr buat cupcakes n buka bisness cupcakes!! 50% diskaun utk izah! :)

h-huda said...

faten,
huish.jauh btol berniaga kain.excited baca entry neh sbb u pos kain kat pitas.
p/s:i'm teaching somewhere in pitas!

eMMe said...

salam fatenton, hye!
life kawen sunuk kan..kan..?
tanye mE lak, tanye faten lak lah! hiks! mE kunun nak wat biznez juai baju ready made 1 pasang, ok la kan, lagi pun, cantek2, mesti ade org nak beli, faten pun kene yakin la, mesti leh berjaya, cayok2!

fatenton said...

eyza..
yeke eyza? wahhhh bagus2..
faten support awk,awk pun support faten.. :)

fatenton said...

ezah, byk cantikkkkkk ;p

fatenton said...

huda, really..which part of pitas? jauhnye awk mengajar.. hehehe :D

fatenton said...

emme,
hye jugak utk awk..
hah bagus2..byk baiknya buat side income ni.. saya doa awk pun cepat maju jaya dlm bisnes awk ye.. :)

eynda said...

Kagum betul baca kisah faten....terbuka jap mata & minda akak :-)

bunga said...

i pun nga kumpul duit kawen. jimat duit scholarship. boleh la satu sem simpan sikit2. tapi nk kawenlmbt lagi :P