Sunday, July 18, 2010

Nasi Lemak Sambal Sotong Kembang

Sebelum puasa ni haruslah melantak dulukan..
Nanti dah puasa kena sekat2 nafsu sikit..(yelah tu!)

Last Sunday i made Nasi Lemak with Sambal Sotong Kembang..
Selama ni tak pernah try buat pun cuma tahu beli pastu telan..
So, masa saya masak nasi lemak ni, saya terkedu sikit bila tengok santan tu bercampur dengan nasi..
Mak aiii patutlah lemak kat badan ni makin menjadi-jadi..

Nasi lemak saya menjadi, cuma sambal tu agak kurang pedas..
Maybe sebab tak cukup cili kot..
Tapi papepun mcm biasalah sedap mmg sedap pun :8)
Saya tambah 2 pinggan ye harap maklum.
Recipe from kak Ummi..
Mintak izin copy paste ye ummi..




Nasi Lemak Sambal Sotong Kembang
Bahan-bahan:

Bahan untuk nasi:-
2 cawan beras
1 cawan santan n 1 cawan air( saya letak santan lebih sikit)
2 helai daun pandan - disimpul
3 hirisan halia
secubit garam

Bahan untuk sambal:
6 sudu besar cili kering mesin (saya pakai cili boh je)
4 ulas bawang merah -ditumbuk
2 ulas bawang putih -ditumbuk
1 biji bawang besar -dihiris
sedikit air asam jawa
sedikit belacan (jika suka) (saya tak masuk pun)
garam n gula

Bahan sampingan lain :-
Ikan bilis goreng, telur rebus dan timun.

Cara-caranya:

1. Campur semua bahan untuk nasi dan masak seperti nasi biasa.

2. Untuk sambal, tumis bawang besar, masukkan bawang-bawang  yg ditumbuk, cili boh, hingga sedikit garing dan pecah minyak.

3. Masukkan air asam tadi..then baru masukkan sotong.

4. Masukkan garam n gula secukup rasa. Biarkan menggelegak & masak sehingga agak pekat.


Sambil saya masak, saya suruh husband lepak dekat dining table sebab die pun nak buat keje.. sambil masak sambil sembang dan sambil nyanyi duet lagi.. best :)


*my jeans is getting tighter.. well done fatenton!

19 comments:

Lya Colours said...

ni kalo time bulan pose tgk, harus menangis2
ahahaha

TopsyTurvyMum said...

siap nyanyi berduet tu..

tu sebab la nasi lemak sedapppp..
kena amalkan selalu ni:)

~~zaa~~ said...

za xnak komen pasal resepi, tapi nak komen pasal "my jeans is getting tighter.. well done fatenton!" heheheh cayalah!! :p

Lady of Leisure said...

fuh sedapnya nasi lemak, terliur tau tengok sambal sotong tu... terus rasa nak masak sambal sotong hehe..
btw, lady kalau buat nasi lemak lady masukkan secubit dua biji halba masa nak masak nasi lemak tu, harun bau dia...
:)

fatenton said...

lya,
masa tgh post entry ni saya sedang berpuasa.. :D

fatenton said...

topsturvymum,
ape yang kena amalkan selalu?
nasi lemak ke? oh tidakkkkk

fatenton said...

za,
zaaaa
i tak suke ok.. tak sukeee :(

fatenton said...

lady,
biji halba tu ape ye?
faten tak penah dgr before this.. :D

d.a.m.i.q.u.l.a said...

dami kalo msk sambal jarang jadi sedap,nape tah.mcm pahit2 sket.nape agaknye ek?cili tu yg pahit ke ape?

shadashidi said...

rajinnya faten memasak...kite nk masak sekali sebulan pun susuah..hehehe

nasi lemak nmpak sedap ....
untung pae

eesyaheera said...

nanti ee nak cuba la. da lama teringin nak masak nasi lemak. hee

cik jijah said...

sedapnya nasi lemak!! nak buat jugak!!

senang aje kan nak buat nasi lemak? tapi selalunya nasi saya mesti tak jadi mcm yg mak buat atau beli di kedai.. huhuuu..

mrs_yus said...

wah evry week ade je share resipi c tenton nih..bgos! ;)

p/s : alah..okla tuu bdn gemut skeet..comel apee.. :D

fatenton said...

dami,
maybe sebab dami buh belacan kot?
faten tak buh.. nt asik bersin je..

fatenton said...

kak shada,
mmg sedap pun..ngeheheheh
mehla dtg melaka nt faten masak utk awk ye :)

fatenton said...

ee,
trylah senang sgt nak buat.. suruh bf u rasa ok :)

fatenton said...

cik jijah,
kite kena yakin nasi lemak kita adalah yang paling sedap dlm dunia.. baru menjadi :D

Lady of Leisure said...

faten biji halba tu selalu ada kat kedai2 runcit.. kalau faten google biji halba pun ada picnya...
bau biji halba itself dah macam nasi lemak.. kalau letak secubit dua dalam nasi lemak memang harum semerbak..
:)

fatenton said...

lady,
ok dear thq nt lepas ni faten try pki biji halba pulak.. :)