Monday, June 28, 2010

entry yang lebih 'open'

Mood saya tak berapa elok 2-3 hari ini..

Alhamdulilah..
Setelah hampir 2 bulan menunggu..
Finally on last Saturday, period kembali datang..
Dalam tempoh 2 bulan mcm-mcm yang saya fikirkan..
Nak kata pregnant, negative..
Satu yang saya bimbangkan, cyst saya kembali aktif..
Walaupun saya dah buat operation last 2 months..
Tapi rasa takut tu tetap ada..

Saya jugak ada buat rawatan cara kampung..
Cara moden dan tradisional perlu saya cuba..
Tawakal dan usaha itu penting..
Tapi yang menentukan itu semuanya dari tuhan..

Saya perlu jaga makan..
Jaga minum..
Saya jugak amalkan makan madu..
Madu itukan penawar untuk seribu satu penyakit..
Insyaallah..saya sentiasa berdoa semoga diberi kesihatan yang baik.

Period kali ini agak menyakitkan..
Sudah lama saya tak alami senggugut..
Sepatutnya masa datang bulan kena hati-hati bila makan..
Lebih-lebih lagi elakkan makan cuka..
Tapi haritu saya dah bantai makan tapai..
Everytime balik rumah mertua di Seremban..
Pasti saya akan cari tapai yang FIL buat..
My FIL ialah pengusaha tapai yang berjaya..
Dahlah tu siap makan dengan aiskrim lagi.. mak aii sedap gile i tell you!

Bila dah sakit barulah nak beringat..
Balik dari kerja semalam, mummy buatkan air halia untuk saya..
Halia bagus untuk hilangkan sengugut..
Senang je pulak tu nak buat..

Caranya:
Ambil halia dan rendam dalam air panas, biarkan sekejap sampai halia mendap ke dasar, minum beserta selawat sekali..insyaallah senggugut akan hilang. (tapi saya letak madu sikit)


lepas minum ni confirm buang angin je keje =D


Sejujurnya, saya tak lepas dari memikirkan sebarang kemungkinan cyst saya akan kembali aktif..
Dan saya jugak tahu, salah satu cara untuk cyst itu hilang adalah apabila seseorang itu mengandung..
Sebab bila mengandung period akan terhenti selama 9 bulan, so chance untuk cyst itu hidup adalah sgt tipis..

Now, tempoh untuk kami berhoneymoon selama 6 bulan pertama dah pun habis..
And we are trying to conceive right now..
Mulanya bila difikirkan, susah kalau mengandung sekarang bila husband jauh di sana..
Nak pergi check-up nanti takde orang temanlah, itulah, inilah..
Tapi saya tolak tepi itu semua..
Mana tahu insyaallah rezeki datang bergolek dalam masa yang sama saya terus dpt transfer dekat dgn husband kan..
Jadi saya tak nak itu semua dijadikan alasan atau satu beban.

Setiap hari pasti saya akan surf info berkaitan untuk tips mudah hamil..
Ada banyak website yang banyak bagi petua mudah hamil antaranya blog pakar howto, mengandung.com dan banyak lagi..
Tapi saya tertarik untuk berkongsi dengan semua, sebab saya tahu kat luar sana mesti ramai yang sedang berusaha seperti saya..

E-book Panduan Mudah Hamil dari Fatina Aziz bagus untuk mereka yang sedang merancang kehamilan..
Ada banyak info berguna yang selama ni saya pun tak tahu ada diceritakan dalam e-book ini..
Harganya alahai sgtlah murah.. belilah tak rugi..

Selamat Mencuba :)


*saya tak ambik sebarang komisyen..hanya berkongsi untuk manfaat kita bersama.


21 comments:

SurayaHarris said...

hye faten,glad to hear Miss P u datang semula..alhamdulillah..erm,email me?I nak share tips dgn u jugak...=)
surayaharris@yahoo.com

✿ EyZa ✿ said...

Faten~ Buku Fatina Aziz tu mmg bagus.. Eyza x beli.. tp dapat tips dr dia via email.. Bagus2 sume tips tu.. :)

:: LadyVerde + Mr.Doc :: said...

chill babe :)
i totally understand how u feel bebeh...been there and still fighting for it :)
insyaallah HE knows whats the best for u n hubby ;D

h-huda said...

Insya Allah ada rezeki nanti:)

shada said...

faten jgn gve up cuba n terus mencuba...

dulu kite pun pk mcm faten bila husband jauh mlas nk pk pasal bb, tapi smpai bila kan...at last mencuba dan kami ada rezeki :)

cuma skrg ni tunggu kes transfer husband ke kl je...ntah kan bila

Lady of Leisure said...

all the best faten... lady doakan yang terbaik for both of u..
:)

mrs_yus said...

oyekee..thnx 4 da info ten! sara pn merancang nk menambah! ehehhe ;)

btw sara doakn yg terbaek utk tenton yee! keep it up! ;)

Deqna said...

hai salam kenal..
paham about your feeling.. mengalami perasaan yg sama sebelum marissa lahir.. only get her after 3 years married. Rezeki semua Allah yg tentukan kan.. so dont worry, be happy ok.

Deqna said...

hai salam kenal..
paham about your feeling.. mengalami perasaan yg sama sebelum marissa lahir.. only get her after 3 years married. Rezeki semua Allah yg tentukan kan.. so dont worry, be happy ok.

JUE said...

Faten, kwn k.jue mkn madu dlm 2 bln...pastu dia pregnant selepas 2 thn menanti. Just nk sharing... ;)

TK said...

Bila dah terliur, kadang2 terlanggar pantang..biasalah tu. Akak ada gak terlanggar2 camtu..

Apa-apa pun akak doakan faten sihat sokmo and akan conceive as soon as possible, ok.

fatenton said...

suraya,
thanks dear for all the tips :)

fatenton said...

eyza,
faten dah beli mmg baguskan buku tu?

fatenton said...

ladyverde,
we've to put more effort after this :)

fatenton said...

huda,
insyaallah doakan ye :)

fatenton said...

kak shada,
takpe hargai saat2 manis berjauhan insyaallah nanti mesti dpt tukar punye.

fatenton said...

lady,
tq dear

fatenton said...

sarah,
wahh nak tambah lagi ke? ok2 gudluck :D

fatenton said...

deqna,
i really hope i akan conceive cepat coz kesihatan i tak berapa baik.. :(

fatenton said...

kak jue,
insyaallah faten pun tgh makan madu ni.. :)

fatenton said...

TK,
thanks TK.. :)