Monday, June 21, 2010

Pudu Jail

Long time ago..
Penjara Pudu dah jadi tempat permainan saya sejak dari kecil lagi..
Mummy used to work here for many years..
Boleh kata tiap-tiap hari saya akan ambil mummy balik dari kerja kat sini..
And when i was in primary school, saya pernah ikut rombongan ke sini, masa tu Pudu Jail ditutup sekejap bagi peluang utk orang luar melawat..

Pengalaman masuk ke dalam Pudu Jail memang sgt menyeronokkan..
Saya dapat pegang tali gantung yang digunakan utk hukumun gantung sampai mati..
Saya dapat tengok video orang kena sebat sampai tercarik kulit daging (serius takut)
Saya dpt rasa pengalaman mcmane keadaannya bila orang yang dijatuhkan hukuman gantung sampai mati dibuat..dengan lampu yang terpadam,dengan background music yang sgt menyeramkan..
Yang ada cuma bunyi tapak kasut berjalan, dan suara orang tgh baca hukuman yang akan dijalankan ke atas pesalah..
I tell you, it was a very great experience!

Bila mummy transfer keje kat sini, saya tak pernah masuk lagi ke bahagian dalam penjara..
Cuma kalau dari dlm bilik mummy boleh nampak banduan pakai baju warna pink beramai-ramai beratur tunggu turn nak masuk dalam..
Selalunya saya akan tunggu mummy di dalam bilik dan tido heheheh
Saya masih ingat lagi mummy selalu bagi roti yang sepatutnya untuk banduan makan..
Kalau ada lebih, dptlah lebih..
Roti yang keras dan  tak sedap.

Honestly, saya rasa takut everytime dtg sini..
Ntahlah.. mungkin sebab selalu dgr mcm-mcm cerita dari mummy..
Nak pergi toilet pun rasa takut..
Mummy ckp ada satu bilik di bahagian hujung..
Ada potret wanita yang dikenakan hukuman mati..
Sebelum mati, dia sempat lukis gambar die kat dinding..
And ada dua-tiga orang yang meracau-racau lepas tenung gambar tu..
Mummy pun selalu kena kacau lagi-lagi time malam..

Dulu saya fikir Pudu Jail tidak akan dirobohkan..
Ianya boleh jadi satu tarikan pelancongan yang menarik..
Biar kita merasai dan tengok sendiri mcmane rasa hidup di dalam jail..
Plus, bangunan yang telah berusia lebih dari 100 tahun tu pastinya jadi bangunan bersejarah di Kuala Lumpur ni..

Tapi takpelah, maybe ada alasan yang lebih kukuh kenapa ianya perlu dirobohkan..
Dengar cerita kat situ nak buat Condo..
Condo? serammmmmmm


tembok besar Penjara Pudu..padang ni jugak tempat saya training berlari satu ketika dulu


ofis mummy di bahagian depan sekali



Sekarang mummy pun dah pencen.. tapi kenangan ini saya akan simpan sampai bila-bila   :)


*pictures from google search



23 comments:

~~zaa~~ said...

patutnye penjara pudu jadi tapak warisan...tapi betul la tenton cakap, maybe ada sebab kenapa dirobohkan...

CikChelsea said...

tak boleh nak ckp apa bila dah melibatkan politicians..opsss! tak boleh komen lebih2 =S

Ezzah said...

izah pun oernah g rombongan ke penjara pudu. serius seram kannn...dah le lampu diorng ttp then bnyi suara garang2. ishk seram!

nk buat condo?? ehhh..awak kan 'berani' apa kata p beli kalo dah siap.

eheheheheh :D

✿ EyZa ✿ said...

ngerinyer sape yg beli condo tu.. seram!

mrs_yus said...

condo...??? seramnyaaaaaaaa

btw besh r tenton dpt msuk n tgk tmpt gantung sume tu kn..wlopon seram tp sara pon teringin nk tgk gak :)

fizamior said...

sgt sedih pudu jail dirobohkan... building tu dah kira mcm historical building kan?

h-huda said...

entry yang berbaur creepy.hehe.

TK said...

Pudu jail ni byk kenangan jugak pd I... I dulu sek kat Cheras. Zaman sekolah dulu bila naik bas and bas lalu penjara tu suka sgt tengok mural kat tembok tu. Ada jugak nampak banduan bertebeng kat jeriji tu sometimes.

Tak sempat nak posing kat situ sebelum dirobohkan..Memang nostalgia..igt zaman sekolah dulu!

Kalau I tak beli kondo kat situ..seram..

Lady of Leisure said...

banyak jugak kenangan faten di situ kan..

fatenton said...

zaa,
kan? sayang je bangunan lama mcm tu ada sejarah tersendiri..

fatenton said...

chelsea, oppsss :D

fatenton said...

ezah,
bestkan izah?tapi mmg seramlah meremang bulu tengkuk..

fatenton said...

eyza,
jom beli nak? :D

fatenton said...

sarah,
rugilah sarah tak pergi sini dulu..
mmg satu pengalaman yang best tau!

fatenton said...

fiza,
itulah.. :(

fatenton said...

TK,
I dulu selalu kena ngorat dengan banduan2 ni...hihihii kelakarlah..

fatenton said...

lady,
ye mmg byk.. kenangan indah jugak tu :)

fatenton said...

huda,
creepy ke? ada byk lagi cite lagi nih :D

d.a.m.i.q.u.l.a said...

mak faten keje warder penjara ke?:o

tapi kan kalo la nak dibuat kondo kat situ,ade ke org nak beli?kalo ade pon foreigner je kot.org mesia mesti takmo,takut kene badi:P

maya amir said...

bestnye dpt rasa experience gitu..btw, my uncle dulu warder penjara pudu..ntah2 staff under your mommy kot..now die dah kat sg buloh..

fatenton said...

dami,
bukan.. my mom was a policewoman :)

fatenton said...

maya amir,
maybe kenal lah kot..
but my mom keje polis dulu dear..

Farah Y said...

Sad to see it go. Tapi curious juga apa yang bakal gantikan space penjara pudu tu.