Wednesday, March 31, 2010

ssyyhhhh!



It's 11 in the morning..
and i've done all my works for today..
This is what i called keje senang lenang..
Dont blame me..i've finished all my works.. seriously..
If you are working in the same field with me.. u'll understand what i'm saying here..
I'm trying to be a good worker for every single minute..
But i'm not really looking forward to get 'AKC' end of the year..not even once..
Asalkan bos saya puas hati dengan kerja saya, that's enough for me..

Yesterday i read about din beramboi..
Dengar cerita pasal air kencing tikus ni buat tekak saya kembang kempis..
Membuatkan saya takut nak makan di kedai-kedai yang belum tentu lagi bersihnya..
Even 5 stars hotel pun belum terjamin lagi kebersihannya..
Maybe lepas ni i've to be more care and more alert about what i eat,what i take..

Ok, sedikit update about my cyst..
Saya still tak pergi check-up untuk kali keduanya..
Belum berkesempatan untuk berjumpa dengan Dr Habsah di Tanjung Minyak..
Semalam, saya sgt bersyukur sebab period yang datang selama 2 minggu kering jugak akhirnya..
Normally, period saya hanya datang lebih kurang seminggu aje..tak pernah lebih dari tu..
Tapi maybe sebab saya sudah missed them last month..
Jadi bertangki-tangki agaknya, tu yang lama tu.. hhmmm
Hopefully everything will be ok and back to normal..Kalau boleh saya nak hidup yang sihat-sihat aje :)

And lately, rambut saya asyik gugur je..bukan sehelai dua tapi berhelai-helai lagi-lagi bila lepas mandi..
And i believe it's maybe because of my hormon changing..
Saya tak terlalu risau tentang ini..
Banyak lagi benda lain yang perlu saya fikirkan..apalah sangat setakat rambut gugur..
But surely, ada petua yang boleh saya ikut tanpa mengeluarkan modal yang byk..
Saya lebih percaya kepada rawatan secara semulajadi yang obviously takde langsung bahan-bahan kimia..ada byk petua yang saya jumpa..
Tapi saya ni jenis malas klu benda tu agak leceh nak buat..so saya ambik yang senang je.. tapi kenalah rajin amalkan ye..


Hindari Rambut Gugur

Petua 1: Masukkan tiga sudu besar serbuk teh ke dalam secawan air mendidih. Kemudian tapiskan. Bancuh air teh bersama sedikit serbuk inai dan sebiji putih telur hingga sebati. Apabila sebati, sapukan pada kulit kepala dan biarkan selama tiga jam. Seelok-eloknya amalkan dua minggu sekali.

Petua 2: Tumbuk sedikit arang sehingga lumat. Kemudian campur dengan minyak kelapa. Sapukan ramuan ini pada seluruh rambut dan biarkan selama dua jam. Basuh rambut dengan syampu dan keringkan. Lakukan seminggu sekali.

Petua 3: Campurkan air asam jawa dan santan ke dalam satu bekas. Masukkan beberapa kuntum bunga kenanga atau bunga-bunga yang wangi. Basuh rambut menggunakan campuran tersebut. Rambut akan berbau harum tanpa disyampu.

Entah kenapa saya rasa mcm hangat-hangat taik ayam aje nak ikut petua-petua ni..heheheh

Ima teringin nak makan sate.. maybe malam ni i'll bring her to Sate Kajang Haji Samuri.. tak jauh pun dari rumah saya.. she loves daging rusa a lot.. but me, err time kasih jelah..

Sekarang saya rasa nak makan something yang boleh buat saya tersenyum.. maybe this one would help :)

jgn bgtau pae nt saya kena marah

7 comments:

CikChelsea said...

jgn malas buat medical check up yerr. wpun cyst tak merbahaya tp langkah bjaga2 lg bagus ;)

my fren pon ada cyst, tp hr tu buat 2nd check up Alhamdulillah dh ok.

puan faten kje kt JPA kn? boleh tak sy nk mintak pindah johor? (belum tgk surat posting dh mau pindah kah3)

Lady of Leisure said...

wah memacam petua untuk rambut gugur ek.. lady ni kalau petua traditional ada sedikit malas, tapi sbnrnya bagus kan guna petua traditional ni... rambut kalau banyak kene chemical pun tak elok juga kan...

TK said...

Rambut I pun gugur..starting taun lepas x tau sbb apa. I x kisah sgt sbb rambut tebal sgt. So bila dia gugur elok jugaklah. About kencing tikus tu..last year one of my students died sakit tu lah..It's worse than denggi.This girl pegi KL duduk rumah cousin for a few days je while waiting 4 stpm result. Tiba2 je kene and the death was a shock.

Iena said...

din beramboi dh ninggal... rase baru lg dgr komen2 lawak dlm raja lawak... :(
al-fatihah to arwah...

JUE said...

harap2 faten akn cpt sembuh dr Cyst k...

# terliur tgk sundae askrem tuh!

CRAZYBEAUTIFUL88 said...

same ngan akak lah suka benor satay haji samuri

eMMe said...

hye faten, nak icecream ke?
meh la sini, confirm me belanja...its nyummy kan..kan...