Monday, March 15, 2010

saya ok-ok saja :)

Saya tak mengandung.

Alhamdulilah.. akhirnya terjawab sudah kekeliruan saya..
Thanks a million untuk semua yang mendoakan saya untuk cepat dapat baby..
Tapi nampaknya, saya belum ada rezeki lagi.. tapi jangan berhenti doakan yang terbaik utk saya ye..

Sejujurnya, sudah lebih sebulan i've missed my period..
Untuk orang yang baru kahwin, mestilah takde benda lain dlm fikiran saya..
Lewat sehari pun saya dah mula berjaga-jaga..
Dalam tempoh itu, lebih 4 kali saya buat pregnancy test..
Pegi klinik lain, buat sendiri lain..
Tapi semua negative..
Bila pegi klinik, doct cakap masih negative, maybe belum boleh nampak result lagi..
Jadi saya perlu tunggu lagi..

To be honest, kalau ditanya, mulanya saya mmg rasa belum bersedia..
Macam-macam benda yang difikirkan..
And the main reason is, saya dan suami berjumpa pun hanya di hujung minggu..
Kalau boleh biarlah saya dpt transfer ke Melaka dulu..
Rasanya lebih elok begitu..sebab saya tau saya akan lebih bersedia mental dan fizikal..
Tapi dlm masa yang sama saya tak menolak.. tak menolak dan tak berharap..
Pae always said, serahkan semuanya padaNya..
Dia lebih tau yang mana yang terbaik untuk kami..

Jadi bila saya sudah missed period lebih sebulan ni..
Saya dah mula rasa excited dan sentiasa berjaga-jaga..
But last sunday..
Bila saya bangun pagi ada bleeding..
Saya terus kejut pae.. and terus pecut ke klinik..
Dalam hati tuhan saja yang tahu..
Macam-macam yang saya fikir..
Miscarriage ke? Period ke?


Doct Habsah, doctor perempuan yang sgt baik hati..
Very detail.. saya suka sebab dia tak mcm klinik lain cek pun ala kadar je..
And seperti yang dijangka, my pregnancy test is still negative..
I've to admit, when she told me that i'm not pregnant.. i was a lil bit frustrated..
Tapi saya cekalkan hati.. and tenangkan diri..
Bila discan, rupanya period saya missed bukanlah sebab pregnant..

Pernah dengar 'Ovarian Cyst'?

Itu semua menjawab persoalan kenapa saya tak dtg period utk sebulan ini..
Doct cakap cyst ada yang bahaya, ada yang tak bahaya..
Dan ada kemungkinan terjadi akibat dari perubahan hormon selepas kawin..
Kalau cyst saya semakin mengembang.. saya perlu buat operation..
Sebab nanti saya akan ada problem utk mengandung..
She also said that boleh dikatakan kebanyakan perempuan akan mengalami ovarian cyst sekurang-kurangnya sekali seumur hidup.. cuma hidup dgn tak hidup je..
Tapi untuk saya, kena tunggu 2 bulan lagi untuk follow-up..
Takde sebab yang utama kenapa cyst boleh wujud dlm ovari kita..
Saya dinasihatkan utk tidak mengandung dlm masa terdekat sebab takut kandungan di luar rahim..
Dan dia tak cadangkan saya utk ambil apa-apa ubat..
Just wait and see..
But that's remind me to have a healthy lifestyle after this..



Contoh Ovarian Cyst.. yang ini ketulan besar mcm batu.. ada jugak cyst yang bentuknya mcm buah anggur kecik-kecik..

Dan honestly, saya mmg dah cuba utk tak fikir sgt pasal benda ni..
But i know my body very well.. cepat emosi,cepat sensitif.. tapi saya tak cepat panik..
Lagi-lagi bila my period datang cuma 5 jam since dari last sunday..lepas tu tak dtg balik dah.. lagilah saya risau..

And Ima knew something went wrong..
Dia ckp saya nampak tension..
And i think i can share this thing with her..
Saya mmg dah beritahu dia yang saya tak mengandung..
But i didnt tell her about my cyst..
She was shocked..tapi dia suruh saya amalkan rawatan secara traditional..
Amalkan makan jeli dari Aloe Vera..buang kulit dan ambil jeli dari daun Aloe Vera tu..
Bila saya google, rupanya mmg byk khasiat Aloe Vera ni..
Boleh check kat sini http://thesecretmedicines.blogspot.com/2008/10/khasiat-lidah-buaya-herba-terbaik.html


Tapi perlu diingat, kena pandai pilih pokok sebab ada jugak yang beracun..



Pokok Aloe Vera ni ada byk jenis.. so kena hati-hati jugak jgn tersalah pilih..utk lebih confirm lagi, try google or mintak advise dari doctor.


Dan alhamdulillah..
Malam tadi period saya kembali datang..saya rasa happy sgt..
At least saya tahu bila period dah dtg insyaallah cyst tu tak mengembang..
But still, saya perlu buat check up for the second time..
Doct ckp lagi 2 bulan kena dtg balik..
Tapi rasenye 2 bulan terlalu lama..
Maybe after 2 weeks, i'll do my check up again..
Kalau perlu operate, i'm willing to do it..for my health and my future..

Sekarang saya tak nak fikir-fikir sgt..
Saya kena bykkan senaman..
Bykkan makan sayur, fruits..
Saya kena jaga emosi..walaupun kadang-kadang saya tau emosi saya ni mmg lembik..

Di saat-saat mcm ni, saya sgt perlukan husband di sisi.. but its ok..
I still have my family, and my friends :)

Saya nak enjoy hidup yang sememangnya singkat ini..
Pae dah janji nak bwk saya jalan-jalan lagi..
Saya nak sibukkan diri..tak nak terbawak-bawak dgn perasaan..

Doakan segalanya baik utk saya ye..

XoXo
Fatenton


* entahlah kenapa hati jadi sebak when i'm writing all this..

31 comments:

mrs_yus said...

faten, just take a gud care of urself..i'll pray da best 4 u..i/allah ade rzki dariNya satu hri nti :)

Sha MytO iDi said...

gud luck faten!

owez think dat ade hikmah ape yg terjadi..
myb after u transfer u can start build ur family..
who knows kan.. =)

chaiyok!

Iena said...

jgn risau sgt yer dear...
akak awl2 kawen pon camtu gak...
hormon sedikit terkezut agaknya...
tp dlm masa yg sama mmg bagusla check awl2...
hope everythg 'll be fine n emosi kembali stabil.
#maybe tu sebab jauh ngan hubby jugak kot :P

mrs.ein said...

aku pun ada..tak yah risau sgt..

Zia's Mom said...

sabarlah faten..
ape yg trjadi ade hikmah disebaliknye..zaza lg lah dh 2 tahun kawin br ade zia..

nasihat za bykkan solat2 sunat..pae pon kena buat sekali..sb itu yg diamalkan oleh hubby n zaza..

jgn sedih2 ye...kena control perasaan itu..insyaallah!

Lady of Leisure said...

hi faten...
be strong ok dear, ni semua ujian dari Allah... tapi jangan risau sangat, nanti akan mempengaruhi emosi u...
for now, jaga kesihatan, jaga pemakanan, let see how it goes, lady selalu mendoakan kesejahteraan faten, dan semoga faten diberikan kesihatan yg baik oleh Allah swt..
dont worry k, insyaAllah everything will be ok...

ynadona said...

hye sweety,yna dona here..sebut dan bunyinya~ina dona~ tak tahu nak leave reply katne sebab takde chatbox.btw thanks jalan2 belog i yg hapentah tu..keep in touch darl..

d.a.m.i.q.u.l.a said...

ish mesti saspen kan kalo period lewat sampai sebulan.dami kalo period lewat sket pun mesti risau(hoh mcmla haku ni dh kawen nak risau bagai)

papepun terus doa.rezeki tuhan tu sentiasa ada;)

fatenton said...

tq sarah :)

fatenton said...

sha,
awk dh ade blog.. congrates :)

tq sha :)

fatenton said...

sis iena,
oh akak pun penah jugak mcm ni dulu ye?
betullah maybe sb hormon changes..
thanks sis :)

fatenton said...

gedik,
tapi period kau tak ganggu kan., yang aku ni lain sikit..tu yg risau!

fatenton said...

zaza,
faten tak sedih or risau psl tak pregnant tu zaza..insyaallah rezeki kami akan spi..

faten cuma risaukan kesihatan faten ni aje..

tq zaza :)

fatenton said...

lady,
tq dear..
faten pun sentiasa doakan kesihatan kita semua baik2 belaka..

fatenton said...

hye ynadona..
ok saya dah boleh sebut nama awk dgn betul..hehehe

keep in touch jugak dear :)

fatenton said...

dami,
itulah psl..takpe nt dami kawin kena hati-hati tau..kena jaga luar dalam..hihihi

tq dami :)

fatenton said...

dami,
itulah psl..takpe nt dami kawin kena hati-hati tau..kena jaga luar dalam..hihihi

tq dami :)

fizamior said...

faten, u have the same case as mine
but then, mine period still dtg mcm biasa... cuma sakit jek kat bahagian ovari tuh.. my cyst was approx 6cm x 7 cm rasanya.. besar bola golf kata doc.. huh!! then i went for operation tapi cara liposkopic(i dunno the spelling..haaha!!)

try la opret cara i tu.. takdelah dia belah besar sgt.. dia cuma tebuk 3 tempat jek.. 1 tebukan lebih kurang 1cm sahaja..

u take care dear... jgn risau2 sgt... everythings gonna be just fine.. i doakan u kay.. :))

✿ EyZa ✿ said...

Faten.. eyza baru bc ni.. sorry to hear that..

Eyza pon sedey..eyza paham mcmane faten rase..

Hmm.. kita masing2 diduga Allah.. caranya sj yg berbeza.. Ade hikmah disebalik sume ni.. Banyakkan berdoa.. Allah Maha Mendengar dan Dia Maha Mengetahui apa yg tersirat di dalam hati kite..

bobo comel said...

come on untie faten,jgn cpt pth semangat..teruskan berjuang!! insya Allah,semua yg terbaik tuk untie faten!!! bobo sekeluarga doakan auntie faten cpt2 sembuh...

teruskan ceria,jgn bg emosi menguasai diri!!! yesza,tuk hilangkan tensen,elokla g bercuti!!!

bobo love u olls :) muahs

fatenton said...

fiza,
ish klu dah besar bola golf tu besar jugak tu fiza..mmg besar pun bukan jugak lagi..

faten risau jugak klu tak buang takut ada effect lama2 nanti..
takpe2 kena tg check up jugak pape pun..

thanks fiza..

fatenton said...

eyza,
thanks dear..
faten pun anggap ini uian dan ada hikmah tuhan nak bagi..

eyza jgn sedih2 lagi ok.. :)

fatenton said...

mama bobo,
heheh.. kak ira..
tiap kali risau ke ape ke mesti faten tgk video bobo.. :D

SurayaHarris said...

faten jaga diri k?try evening primrose dah?kwn saya ada problem period adn doc suggest makan ubat tu..try eh?

hope evrything okay for u..=)

ratna said...

faten.. akak ni dah ketinggalan keretapi citer pasal faten ni.

akak doakan tak ada apa2 yg serius pada faten. kalau doc kata operate..operate saja faten. then after that jaga kesihatan elok2. kawan akak pun ada yg kena cyst. lg besar & berketul-ketul.. dia dah operate & alhamdulillah she's okay.. jgn risau kay.. doa byk2 kpdNya juga..

fatenton said...

suraya,
faten mmg ambik supplement evening rose tu selama ni..
buat masa ni stop dulu..

thanks suraya

fatenton said...

kak ratna,
itulah faten pun mmg ready bila2 masa klu kena operate..
kena tunggu dan lihat mcmane nt..

thank you ye sebab doakan faten.

Ashikin said...

faten, xpe nasib baik tau awal kan. ada 1 kwn tu, i kenal time buat check up. dia mengandung n gugur masa baby 2bln lebih. sbbnya ada cyst. n dia kata mmg letih n skt. so nasib baik faten x pregnant n tau pasal cyst tu cpt.

harap2 faten dpt solution n all the best to u k. xpe rezeki tu insyaAllah ada. just jgn stress nanti lg byk skt lain dtg. be strong faten!

fatenton said...

asyikin,
tqvm dear..
itulah faten pun dlm masa yang sama bersyukur sb tak pregnant takut mengandung luar rahim bahayakan..
buat masa ni faten kena fikir positif je.. insyallah everything will be fine.. thanks misery..

Ms AiReEn MoHd said...

thanks share babe...oo takut plak kite ....ishkishk ade mcm tu ker..kite pun nak check la....doc mane u pg....ishkishk...

eh luper teruja bace blog u tu luper nak kenal diri..jumpa u kat blog kenkawan ....ade dr lady ade dr mimi..dari nadia..eh byk juga kenkwan lain....eryn da nervous plak bace n3 u ni..tatottt la plak...

ehh ade eina jugak bagi komen....haah kadangkala biler period lambat sgt jd nervous ekk.kang check sakit lak ati...bile negative

Ms AiReEn MoHd said...

FATEN, Hallo babe,thanks drop by my blog...by the way my name eryn ....nice blog faten ade info share lagi ekkk ekkk