Tuesday, August 31, 2010

my first ketupat :)

Sape pandai anyam ketupat?

Since i was kid, saya tak pernah interested nak try belajar buat ketupat..
Sebab biasanya, bila balik kampung je mesti orang dah siap buat dah..
Saya cuma tinggal nak makan aje..
My parents pun jarang buat ketupat ni..
Selalu pakai ketupat segera aje..

So, bila my officemate pandai anyam ketupat..
Saya tertarik untuk try..
Dah 3 tahun pun sebenarnya try nak anyam..
Cuma tahun ni baru jadi..alhamdulilah.. (nak kena kawin dulu baru jadi kot..hehehe)
Tangan saya keras ler.. tak tahu apsal susah sgt nak dpt2..

Nasib baik kali ni jadi.. tapi rasanya lepas ni lupa balik kot..
Setahun sekali je practice manalah nak pdiiiii..
But at least, i've tried .. :)




Ketupat Brazil :D
dah selamat gantung pun.. :)



*bonus dah masuk.. jom shopping.

34 comments:

Lya Colours said...

saya pon x reti gak
tiap kali raya, mmg parents je yg anyamkan
nak harap anak2 dia ni, pakai ketupat peket je
haha

h-huda said...

Cik Huda pandai ketupat daun palas ja.tuh pon jarang jadik dari jadik.hehe.

✿ EyZa ✿ said...

Faten, ajar eyza..
Ketupat daun palas pandai la eyza buat..

Ezzah said...

izah pun pandai buat 'ketupattttt'
muahahahahahah >:)

ratna said...

cantikkkk..

eMMe said...

congrate! me try dari 2 tahun lepas tak pandai2 cenne....sape la yg leh ajar nih...

MiSz eiN said...

perghhh...
same la ngan ein
xpandai wat jugaks wat ketupat. penat belajar
xpandai2 lg
nk kena kawen dulu eah.hehe

~~zaa~~ said...

ahaks!! ai pun tak pandai anyam ketupat..makan ketupat aku tau la!! hahahah ;p




ohoho..bonus yang ditunggu2!! berdesup keluarkan semua duit!! hahahah

cik jijah said...

dulu!! dulu saya pandai anyam ketupat.. tapi itu lama dulu.. masa saya sek rendah lagi.. sekarang langsung tak ingat sbb tak praktik langsung.. huhhuhu..

anyway.. cantik nya ketupat faten.. belum gantung buat perhiasan ari raya kat rumah :)

Iena said...

akak ingat btol2 faten wak ketupat! hehhehee...

#faten di tag... ;p

TK said...

Akak cuba belajar tapi tak pernah berjaya..kalau nampak org tgh buat ketupat cepat2 lari..gif up!! Tak nak dah try!

Cantik ketupat Brazil tuh!!

Lady of Leisure said...

faten, terer tu anyam ketupat.. lady langsung tak reti.. the only yang lady reti cuma ketupat palas yg tiga segi tu je ekekek

maya amir said...

samelaa ngan i.. sethn sekali nak anyam..mmglaa asek bljr basic jek..siapnye tak jugak..hahah

Fathiyah said...

akak mmg failed bab anyam ketupat nasi nih.kalo ketupat pulut tu,bolehla skit2.hehe

asna cute said...

asna try 2 3 kali jer dah salah. pastu trus fed up nk try lg hahah =D

cc said...

sama la kita, sethn sekali je buat..lps buat confirm lupa kah kah. thn dpn kena blajar blk :p

psstt babe, i dh tukar URL belog :)

fatenton said...

lya,
cubalah try buat nt..mcm rugilah kalau tak belajar..heheh

fatenton said...

huda,
faten tak reti ketupat daun palas tu.. reti makan je :D

fatenton said...

eyza,
faten pun ima yang ajar..mehla dtg sini hehehe

fatenton said...

ezzah,
ketupat ape tu????? haaaaaa :D

fatenton said...

kak ratna,
sape kak? faten ke? mekacih..hehehehe :D

fatenton said...

emme,
kena rajin practice baru jadi emme..

fatenton said...

eein,
haah weh kau kena kawin dulu confirm jadi..hohohoh

fatenton said...

zaa,
dah habis pun mlm tadi wehhhh hahahah

fatenton said...

cik jijah,
saya buat 2 tu dlm masa yang lama.. agaknye 2 jam kot..huhuh
takpe u kena practice balik ok.. rugi..

fatenton said...

kak iena,
ketupat betullah tu kak..cuma belum rebus aje..heheh

fatenton said...

TK,
takpe kak cuba lgi spi dapat.. nt boleh tunjuk kat anak cucu dgn bangga.. :D

fatenton said...

Lady,
takdela pdi mana pon..ketupat palas tu faten belum reti lagi..

fatenton said...

maya amir,
hahaha same with me here..sebab tu 3 tahun baru siap.. :D

fatenton said...

kak fathiyah,
takpe lama2 jadilah kak..selamat mencuba :)

fatenton said...

asna,
heheh samalah saya pun mcm tu mula2..tapi kena kuat semangat sikit ler..hohoho

Amni said...

saya pandai sikit la walupon tak terer...=P

FarEast said...

hehe ... saya pun tak pandai anyam ... tapi not bad juga ketupat brazil awak anyam tu ;)

TK said...

Faten, how I do I contact or get your address?? Remember tak my promise???