Thursday, August 19, 2010

di mana perasaan malu dlm diri kita?

Minggu ini aku sibuk..
Aku sgt sibuk..
Al-maklumlah bercuti lama minggu lepas..
Jadi bila masuk kerja faham-faham ajelah.
Maaf kawan-kawan, fatenton tak sempat nak menjengah blog kawan-kawan.

Tapi artikel yang satu ini buat aku tertarik utk berkongsi..
Curi-curi masa kejap nak menaip ni..
Kebenaran orang melayu kita hari ini..
Beratur di kedai mamak/gerai-gerai seawal jam 11 pagi nak beli nasi bungkus..
Lokasinya, sekitar lembah kelang, keramat, kg pandan..

Malulah..
Aku yang sedang 'bercuti' dari puasa ni pun takde mcm korang ni..
Paling-paling pun minum air mineral je..
Tu pun curi-curi takut org nampak..

Tapi mereka?
Nilai dan fikirlah sendiri..
Dan sedarlah, dunia sekarang sudah semakin tua, semakin menuju ke akhir zaman..
Takkan tak sedar-sedar lagi??

Ini kerja syaitankah?
Bukanlah..syaitan semua dah kena kurung..dah kena ikat kan?

pandai pulak pakai helmet..tau malu ye?


25 comments:

~~zaa~~ said...

dunia akhir zaman.....

ratna said...

ini bukan kerja syaitan..tp mungkin tidak dididik dari kecik..itu yg jd mcm tu..

TopsyTurvyMum said...

Semoga mereka insaf dan bertaubat:)

asna cute said...

Huishhh patut laporkn pada Jbtan agama islam nie..

Elyn said...

dulu masa i kerja area chow kit. kat jln belakang tu ade mamak stall tau. pepagi dlm koi 8 dh ramai duk bawah kelambu. yg ramai nyer lelaki islam lak tu!!

eMMe said...

tak malu la tu, tu pasal dowang makan kat open area...

Putri Ramlan said...

derang yang syaitan! shit gila okay! *marah ni!*

Lady of Leisure said...

lady kalau period pun rasa malu nak gi beli dengan keadaan terbuka gitu.. kalau tak leh posa sekali pun makan sorok2 buat megi ke apa ke kan..

queenlyana said...

Hohoho pelik kan mereka ni. Masuk kedai, pandai pulak pakai helmet. Ngeee selamat meneruskan ibadah puasa !

Lya Colours said...

hurm
sebelah office sy ni kedai mamak
yg islam nye, nama je islam
puasa pon malas
padahal setahun sekali je nak puasa
lain la kalo rajin puasa sunat
yg wajib pon x buat, so xde lah yg sunat
dgn selambanya, lalu depan opis gua isap rokok berkepol2
pergi tapau nasi goreng kat mamak
tapau teh ais
bila lalu depan opis gua, srotttt dia sedut teh ais tuh
binawe pny olanggg

susudalambotol said...

ada setengah tu memang tak ada rasa malu langsung.

TK said...

Hi faten! Terukkan org2 yg tak puasa ni. Tak malu langsung! Kalau kat pantai timur ni, alhamdulillah susah nak jumpa org beli makanan open2 mcm tu..

fatenton said...

zaa,
yup..betul tu. setuju 100%

fatenton said...

ratna,
betul kak.. syaitan semua dah takde bulan puasa nih.. sendiri mau igt lah kan..

fatenton said...

topsturvymom,
sama2 kita berdoa :)

fatenton said...

asna cute,
err rasanya diorang tahu pasal ni..

fatenton said...

elyn,
eee terukkan diorang tu tak tahu malu langsung!

fatenton said...

emme,
kan?mmg tak malu!

fatenton said...

putri,
buat malu je kan?dah tua pulak tu bukan kecik lagi!

fatenton said...

lady,
kite yang pompuan ni pun takde mcm diorang kan..

fatenton said...

lyana,
tahu pulak malu lyana..haihhh

fatenton said...

lya,
ya rabbi takde rasa bersalah langsung ke??

fatenton said...

kakak hidd,
kan? ape nak jadilahhh

fatenton said...

TK,
kat sini senang sgt nak jumpe TK.. kat ofis i ni pon..eee geram je rase!

maya amir said...

isk..naik van jenazah jeklaa terus...