Monday, August 2, 2010

kurus tapi gemuk

Hye all..
How's your day? *Hugs*

Diam tak diam, dah dekat 8 bulan FnF kahwin..
Tapi saya masih belum dpt tukar melaka lagi..
Ntahlah kalau nak cerita psl pertukaran ni buat rasa menyampah je..
Aku dah malas nak call-call ty-ty lagi dah.. just go with the flow jelah..
Susah-susah sgt aku berenti keje je senang..laki aku pun lagi suke!

Berat badan..
Ye, lemak-lemak di badan saya ni semakin manja dan menjadi-jadi..
Dulu-dulu masa time nak kahwin, berat saya hanyalah 47kg..
Mak aii kurusnye jangan cerita..
Sampai ada orang panggil saya 'pokok berjalan'..
Bukan sebab saya diet ke apa..
Tapi maybe sebab banyak benda nak pikir, buat itu buat ini, pergi sana pergi sini..
So berat badan turun lajuuu je..
Saya tak suke kurus sgt.. sebab bila saya terlalu kurus saya akan nampak tua mcm nenek-nenek..
Bila terlalu kurus orang akan tanya, 'sakit ke?', 'tak cukup makan ke?'..
So saya malas nak dgr org ty mcm tu lagi..

Dan sekarang, hasilnya.. berat saya dah naik 5 kg (congrates fatenton)!

Dan bila dah naik, saya mula risau..
Badan dah gemuklah itulah inilahhhhhhhhhhhh..
Honestly saya cuma nak tambah 3 kg je..
Tapi bila dah terlebih 2 kg ni.. ok i'm so cuak rite now..
Padahal takdelah besar mana pun..but i dont feel really good about it..
Lagi-lagi bila orang asyik tegur saya dah gemuk, dah berisi.. nak ckp mcmane ye..rasa seronok ada rasa cuak pun ada..

Kesimpulannya, kenapa dulu bila kurus kemain nak gemuk, bila dah gemuk kemain risau nak kurus balik pulak? dan kenapa bila dah kahwin berat mesti nak naik pulak? hmmmmmm


tapi kalau gemuk sebab ni, i dont mind.. not at all :)



* gemuk tu tandanya bahagia kan kannn?  :D


25 comments:

✿ EyZa ✿ said...

Awk tinggi xpe faten.. kalo berisi sikit pon x nampak rendang..

Lame x tgk awk.. Nnti eyza pi sane.. :)

Iena said...

tp btol la... pas kawen, badan membesar bagaikn juara!
kot yer bahagia... xyahla nk terjemah kut badan yg chubby kan... byk baju x muat skrg... ;(

eMMe said...

hurm...ur feel like me too...blum pregnant, tapi badan mangai semangat...nak turun, cam takleh turun dah, u imagin, sebelum kawen 49kg, now, 59kg...kalo preggy nnt, lagi lah, dont know how to imagine...shhhhhh.....huhuu...

eMMe said...

hurm...ur feel like me too...blum pregnant, tapi badan mangai semangat...nak turun, cam takleh turun dah, u imagin, sebelum kawen 49kg, now, 59kg...kalo preggy nnt, lagi lah, dont know how to imagine...shhhhhh.....huhuu...

~~zaa~~ said...

hahahah cemane tu tenton oi..da kawen mesti nak naik badan! tensen tau!! :p


ai pun x kesah kalo gemuk sebab gambar tu! (-_-)

TK said...

50kg ok dah, just nice..just maintain je..
nanti bila pregnant berat akan naik lagi..lepas pantang turun balik..
When I was your age I pun gitu juga..sekarang lemak2 sudah berleluasa..susahnya nak turun..
yg ptg kena maintain..

Lady of Leisure said...

hehe kalau gemuk sbb preggy tu i pun dont mind hehe.. tapi lady ni naik badan sebab makan maklum la dok umah kan.. dah masak, laju la jugak memakan hehe..

Fathiyah said...

akak pon naik 5kilo after kawen...huhu.. faten tinggi.takpe. akak nih..dah ler ketot.huhu

nape akak faten tu tak gemuk after kawen...dia boleh maintain kurus aje akak nengok hah. tp dia mkn bk kan. haha. ape rahsia dia? hehe

fatenton said...

eyza,
eh eyza pulak nak dtg sini..takpe nt faten yang pergi sana..nak tgk perut awk :D

fatenton said...

kak iena,
lepas kawin mmg mcm tu kot kak iena..
yelah dah masak utk suami kenalah makan sekali pulak kan..

fatenton said...

emme,
omg u naik spi 10 kg..
err i tak leh imagine kalau i naik 10kg..meraung kot :D

fatenton said...

zaa,
nama pun kahwin kan..huhuhu

i lagilah tak kisah.. :D

fatenton said...

TK,
i nak kasi turun 2 kg..then i nak maintain semaintain2 nya.. :)

fatenton said...

lady,
kite kena letak mind set, jgn makan spi kenyang, rasa takpe :D

fatenton said...

kak fathiyah,
kak farah tu mmg dari dulu kurus keding..
eh tapi die naik jugaklah berat.. cuma tak nampak aje..sebab die tinggi :)

III bDkNaKaL III said...

xsbr nk tgk ko ten dgn berat 50+..hi²....

JUE said...

Ok la tu...skang 51kg kn? K.jue paling suke time berat k.jue 52kg dulu...nak kata kurus x kurus sgt...gemuk pn x! hehehe...
BTW, tinggi faten bape cm yer? maklum la...kita kn x penah berjumpe. =D

Lya Colours said...

saya bahagia
ngeee ~~

fatenton said...

aina,
alah aku mcm time kite study dululah igt tak..kan ke aku gemuk masa tu.. :D

fatenton said...

kak jue,
berat faten skang 51-52kg mcm tulah..
tinggi faten 162 je kak jue..rendang aje :)

fatenton said...

lya,
saya pun~ :D

susudalambotol said...

harap-harap lepasni adalah rezeki gemuk dan berisi perut ye :)

TopsyTurvyMum said...

ohh..hakak pun badan naik*takmo ngaku gemok* hahahaha..

Takper la naik sikit, tanda bahagia satu..satu lagi preparation manatau ader rezeki, InshaAllah:)

d.a.m.i.q.u.l.a said...

bestnye faten 47kg,dami dulu pernah tau dpt angka tu,skang sadissssss nak nanges je rasenye

eynda said...

Ok la jugak naik 5kg je...kalau jadi macam akak...nangessss :-(