Thursday, September 16, 2010

my beautiful Aidilfitri :)

Hye all..
Today is the 8th day of Hari Raya..
Cepatnye masa berlalu..
Macam baru semalam je raya..

Well, as promised, i want to story about  'Burasak & Lepat Loi'..
Kedua-duanya makanan tradisi orang bugis..
Biasanya bila tiba hari raya, mmg inilah yang kami masak..
Kampung saya di Benut Pontian..
Majoriti masayarakat di situ ialah orang Jawa-Bugis..
Kalau datang sana, biasanya mereka akan berkomunikasi dengan bahasa mereka.. iaitu Bahasa Bugis..
As for me, i'm not fluent with their language but, kalau orang ckp saya akan faham..
Lagi-lagi kalau diorang tengah mengumpat saya ke..haaa lagilah saya faham :D

I can speak lil words..such as 'Agakareba?' ' Kareba Madechek'
'Agamu Fegauk?' 'Dekgaga Fegauk'..
Sape pandai cuba teka apa maksud die? :)
*i think pae had learnt about these 4 words *wink*

Sapa anak jati bugis memang rugi kalau tak belajar bahasa bugis ni..
Tapi nak buat mcmane, tak diajar dari kecik..
Balik kampung je baru my parents ckp bugiskan..
So bile dah besar ni nak belajar tu lidah pun dah keras semacam aje..hehe


inilah Burasak.. nak masak burasak ni lebih kurang 6 jam..rasanya mcm nasi tapi pulut..
Walaupun agak leceh nak buat, tapi bila dah masuk kat mulut terasa sgt berbaloi..
saya tambah 5 pinggan kot.. berbaloi kan?


Burasak sgt sedap kalau dimakan dengan daging masak kicap & serunding bwg..
Daging tu digoreng dan diketuk/ditumbuk terlebih dahulu..


ini Lepat Loi.. rasanya mcm pulut..
Lepat Loi sedap kalau dimakan dengan Asam Pedas Ikan Parang..
tapi saya lagi suke burasak.. rasanya lebih sedap :)


Actually, saya tak berapa tahu sgt resepi nak buat..
Mcm biasalah balik kampung semua dah ready aje..
Insyaallah, satu hari nanti nak belajar buat.. sebab pae pun dah jadi tekak orang bugis dah..
Sikit-sikit 'nak burasak'.. ;-D

Overall, i really enjoyed my hari raya this year..
Sebab ada pae.. and ada family yang sgt saya sayangi..
Insyaallah.. tahun depan raya dah ada anak buah.. tak pun anak sendiri ke..
Doa-doakan ye.. doakan takpe tapi tanya jangan.. isu sensitif.. kan lady?  :)


my beautiful kampung at felda redong
my beautiful mia..so comel :)


my beautiful damia yang sombong.. tapi bila time nak bagi duit raya tak sombong pulak ;-D


My beautiful Pae

That's all.. for my beautiful hari raya :)


15 comments:

eynda said...

Selamat hari raya Faten :-)

Iena said...

selamat hari raya faten...
soalan2 sensitif pasti ada...

Lady of Leisure said...

cantiknya faten ni... untung yr husband..
gini yer burasak dengan lepat loi, memang lady tak penah rasa lagi seumur hidup hehe... yang bahasa bugis tu bila sebut macam sedap tapi tak faham.. hehe.. agaknya 'angakareba' tu 'hang apa kabar' kot hehe..memandai je lady..
betul2 faten, jangan tanya lelebih kan.. ;)

Lya Colours said...

oit x pernah makan itu burasak dan lepat itu

mana ada jual?

hamzah ian said...

weh.. ko ni org mane??
burasak tu asal mane???
best eyh???

eMMe said...

shahdu je pemandangan rumah faten dari jauh....

fatenton said...

selamat hari raya kak eynda :)

fatenton said...

kak iena,
tak boleh nak mengelak kan kak iena..tahan jerla telinga tu..

fatenton said...

lady,
betul lady maksudnye apa khabar?
hehehhe..
betul.. jgn ty lebih2.. doakan aje itu lebih baik!

fatenton said...

lya,
alamak tak tahu kat mana ada jual..
ken abuat sendiri kot..teringin ke?hohoho ;p

fatenton said...

hamzah,
hye..
saya org melayu..
tapi keturunan bugis.. :)

fatenton said...

emme,
seronokkan rumah kampung..faten suke rumah kampung..

zarin said...

salam aidilfitri faten
cantiknya kampung awak...akak tk pernah mkn n tengok itu burasak and lepat loi hihi..
faten ada resepi kuih makmor yg sedap tu ke?husband akak suka tp akak tk pernah buat sebab akak tk suka mkn haha so, tk tau lah resepi mana yg sedap tp since faten kata faten punya sedap, ingat nk cuba gak :)

mas said...

fatenton... :D
kg d segamatkah?
skg kite nmpknye...

peace!!
mas(xpenah drop komen b4)

TK said...

Actually my father bugis juga tapi akak tak penah rasa itu burasak or lepat loi.Something new to me..terigin nak mentrynya la faten