Wednesday, August 10, 2011

amber's birth story

Walaupun cerita ni dah agak basi.. tapi fatenton tetap nak story jugak..
Lagipun bila amber dah besar boleh dia bc mcmane dia keluar ikut tingkap ni.. ;)

27 April 2011

Sepatutnya harini pae balik..
Memang dah jadi kebiasaan kadang-kadang pae akan balik on weekdays..
Sejak-sejak ngandung mmg mcm nilah..
Masa ni kandungan aku dah masuk 36 minggu..

Pae sampai biasanya bila nak maghrib dah..
Esoknya pukul 6 dah gerak balik Melaka balik..
Pengorbanan seorang suami lah katakan.. *terharu

Aku balik rumah dari ofis sampai dalam pukul 6.15pm mcm tu..
So bila dah siap mandi, lepak-lepak depan tv sambil tg pae sampai..
Pukul 6.30pm, pae called..

Pae: "k sayang, dgr baik-baik.. jangan nangis tau.. I accident ni.. hujan lebat tak nampak jalan.. I ok, cuma keta je teruk sket.. Kejap lagi tow truck dtg.. Dont worry I ok.. Anything I'll call you k.. bye"

Tak sempat aku nak cakap ape-ape..
Aku tgk je hp tu.. antara percaya dgn tak..
Last-last air mata ni laju je menitik-nitik.. :(

Pukul 1 pagi pae sampai..
Kesian aku tgk die..
Letih lesu semua ada..


28 April 2011

Harini Pae off day..
Ambil cuti sebab nak uruskan pasal keta..
So pae hantar aku pegi ofis..

9.00am
Aku rasa harini baby tendang mcm kuat sikit..
Sampai kadang-kadang rasa senak dekat perut..
And kadang-kadang rasa tegang je..
Tapi aku still buat bodoh je..

12.30tgh
Aku lunch makan nasi lemak dgn sambal petai..
Bukan main sedap lagi sampai licin satu pinggan..
Selesai makan, aku duduk bersandar sambil minum air..
Tiba-tiba rasa ada air turun lajuuuuu je..
Takkan lah aku terkencing dalam seluar kot.. xde rasa nak kencing pun..

Aku pandang bwh, lantai dah habis basah penuh dgn air..
Aku dapat rasa muka aku pucat gila time ni!

Pegi toilet cek, air masih turun tapi takde keluar darah ape-ape pun..
So, aku call mak, bgtau air ketuban dah pecah..
Aku call ofismate aku mintak tlg hantar pegi hospital..
Sebab masanya dah tiba untuk fatenton.

Bila aku balik kat meja, aku tgk shahrul ofismate aku tgh lap air ketuban aku..
Dia cakap 'ada air tumpah'..
Aku cakap 'itu air ketuban faten dah pecah, sorry ye faten nak pegi hospital'..
Masa ni takde rasa malu dah pun..pikir nak cepat smpi hospital je dlm kepala ni.

Aku sampai KPJ, pae pun sampai..
Diorang terus tolak aku msk dlm labour room..
Dlm tu org lain tak boleh masuk kecuali pae..
Nurse datang, nak cek berapa cm dah bukak..
Mak aii sakit gile masa ni tuhan je yang tahuuuuu
Masa ni dah bukak 4cm.. tapi sebab breech, so tak dpt bersalin normal.. end up kena operate jugak..
Takpelah aku pun tak nak ambik risiko.. yang penting dua-dua selamat..

Doct ckp disebabkan aku emergency operation so husband tak boleh masuk sekali dalam operation room..
Aku mmg dah ready awal-awal pon..
So sebelum masuk OT aku mintak maaf dulu dgn pae dari hujung rambut sampai hujung kaki..
Masa ni rasa nak menangis je.. tapi sebab aku tgk pae relaks, so aku pun buat-buat relaks lah.. hehee

Aku mintak kat nurse, aku nak jumpa mak sebelum masuk OT..
So lepas pujuk-pujuk mak aku dpt masuk jumpa aku..
Masa ni pandang muka mak terus nangis..
Sayu.. mcm-mcm boleh jadikan.. ker aku ni yang terlebih dramatik?

4.00pm
Akhirnya aku dalam OT..
Ramai rupenye org dlm tu..
Aku pandang Dr Rasliza.. sejuk sikit hati ni sebab ada org yang aku kenal dlm tu..
Dr Salleh dtg, borak-borak sket dgn aku..lepas tu die bius kat belakang badan..
Masa bius ni tak sakit pun..
Tak sedar pun bila diorang start operate aku..
Tapi masa tu terasa jugaklah perut ni mcm kena tarik-tarik..
Aku boleh nampak perut aku kena toreh sebab kat atas tu ada cermin..so nampaklah..
Punyelah happening diorang ni siap nyanyi lagu hindustan lagi masa tgh operate tu..

Dalam 20 minit mcm tu, aku nampak kaki baby..
Dgr dr rasliza cakap, kaki baby keluar dulu..

Tiba-tiba aku dgr suara baby 'ehekk' sikit..
Nak kata nangis tak..mcm gelak pun ada..

Nurse dtg bwk baby tunjuk kat aku..
Bila aku cium dia, die kelip-kelip mata dia..
Tersengih-sengih aku pandang dia..
Sape yang dah pernah bersalin tau lah mcmane aku rasakan..

Alhamdulilah.. aku tak rasa sakit langsung..contraction pun tak rasa..
Mcm rugi sikitlah kan tak dpt rasa sakit bersalin tu tapi takpe yang penting anak aku dah selamat keluar pun walaupun ikut tingkap..

Hari pertama bersalin mmg tak rasa sakitnye..
Tapi bila tgh malam, bius dah hilang.. OMG sakitnye tuhan saje yang tahu..
Aku siap mintak pain killer sb tak tahan sakit sgt2 tak boleh nak tido..
Sebab itu kalau boleh aku prefer bersalin normal, sakitnye masa tu je..
Hari ke3 aku dah boleh discharged sebab doct tgk aku dah boleh bangun and bejalan sikit-sikit..
Selagi tak boleh jalan selagi tu tak boleh balik, kata doct.. so aku aku gagahkan jugak bangun and jalan pegi toilet..
Mmglah sakit, tapi terpaksa buat-buat tak sakit.

Dan sekarang Amber Humayraa pun dah besar.. kalau dulu masa lahir 2.3kg aje..
Sekarang ni dah 6 kilo.. alhamdulilah setakat ni aku fully bf amber..
Insyaallah kalau boleh nak fully bf sampai amber umur 2 tahun.. moga dipermudahkan :)

Sekarang Amber dah makin ligat, pandai berlakon buat-buat batuk la, cebik la..
Byk ckp tau anak dara sorang ni..
Kalau teringat mcmane amber boleh lahir awal sebulan dari tarikh edd, mesti dok terpikir ada kaitan dgn accident tu..maybe sebab terkejut kot.. ataupun sebab makan petai ke..
Tapi sebenarnye tuhan dah tetapkan utk amber keluar awal.. so keluar lah die.. heheee
Semoga jadi anak yang baik dan soleheh ye buah hati mummy ni..
I promise i'll be a good mummy and a good friend for you :)




amber masa mula-mula keluar dari perut mummy.. rambut boleh tahan lebat


pipi amber mahal tau ada tanda lahir lagi


buah hati mummy :*

amber dah botak! :)



Mood: Happy :)



12 comments:

eMMe said...

amber comey, cam mummy dia....

~~zaa~~ said...

olololo comelnye! ingat boleh jumpa umah ezah nanti...

-Sara- said...

yee..sakit lepas abis bius tu tuhan jelah yg tahu..tp bile tgk muka anak,dpt lyn keletah anak..perasaan puas n happy tak terkata! :)

h-huda said...

seronok baca entry neh.bergenang2 mata part doc tunjuk amber kat faten.hiks.

ratna said...

Alalahaiiii... Comelnya dia. Nasib baik dah mkn sedap2 b4 bersalin. Kira ada la tenaga. Tahniahhh...

axie said...

alolo..amber tomei, tomei..
masa peknen memang asyik nangis kan?
time azie nak bersalin pun sedih..bukan apa, takut..hehe

eesyaheera said...

Takpe lah keluar ikut tingkap pun, yang penting selamat. Comel la Amber botak! hihi

zarin said...

ikut tingkap ke normal ke tk kisah janji semua dah selamat kan...seronok kan tengok baby tu membesar

zarin said...

ikut tingkap ke normal ke tk kisah janji semua dah selamat kan...seronok kan tengok baby tu membesar

MULAN said...

ha aahh.. lebat rambut amber masa baru lahir..

dah besar dah.. botak pon comel..

♥EyZa QHaiRy♥ said...

amber x sabar nak kuar sbb dengar suara auntie eyza kul 10pagi tu.. ;)

mrs_nazir said...

hi,,.
comeynya amber! sama ngn my bb, 36wkss++ dah kuar...kcik gak, 2.45kg... =)... smg amber mbesar jd anak solehah...