Thursday, January 20, 2011

5 months ++

Oh i really miss you blog!

Alhamdulilah..
Hari ini kandungan saya dah masuk 5 bulan 2 minggu..
Dah masuk 2nd trimester dah pun..
Tapi, saya masih lagi mengalami mabuk yang agak teruklah jugak..


Dia mcm itulah..
Kadang ok, kadang tak..

Yep..bukan senang nak jadi mak orang..
Seawal kandungan masuk 7 minggu saya dah mula muntah-muntah pening-pening..
Yang paling best, i cannot drive at all..
Tapi nak tak nak kenalah drive jugak..
I dont have a driver yang boleh hantar pegi ofis balik berambik..
Bayangkan, sebelah tangan pegang stereng..sebelah tangan pegang baldi duk menadah muntah..
Nak berhenti mmg tak sempat dah..
Tapi kire terror jugakkan?sambil drive sambil muntah :D

Saya tidak mahu cakap pengalaman mengandung itu satu penyeksaan..
Boleh dikatakan hampir setiap hari saya menangis..
Ditambah dengan ketiadaan suami di sisi..
Emosi dan jiwa ini alahai tersangatlah lembiknye..
Tapi, bila difikirkan balik..
Untuk apa saya menangis?
Bukankah ini yang saya nak sgt?

Lagipon, apelah sgt sakit mabuk ni..
Sakit lagi nak bersalin nt..
Lagipon org ckp kalau asik menangis nanti anak dalam perut pun ikut sama kuat nangis..
Jadinye sekarang ni saya perlu kuat semangatlah..

Org kata mabuk ni jgn layan sgt..
Tapi, kalau dah mengalaminye nak buat-buat bodoh mmg tak dptlah..
Hanya mereka yang mengalaminye saje yang akan faham..
MC dan cuti rehat jangan ckplah..
Tapi saya bernasib baik, dpt bos yang sgt2 memahami..
Siap ckp ' kalau tak sihat sambung je cuti'..
Terima kasihlah bos.

Sekarang ni dah half way to go pun..
Seboleh mungkin saya ingin menikmati pengalaman ni dgn lebih tenang..
Saya tak sbr mahu shopping-shopping barang baby..

And sorry kalau saya tak sempat nak tinggal comment kat blog kawan-kawan ye..
Kalau saya ok kadang-kadang saya tetap baca blog korang..

Pada mereka yang masih menantikan good news, saya doakan kalian..
Usaha dan doa itu penting..pls DONT give up!
Jgn lupe makan asid folic ok..
Sgt bagus utk mereka yang sedang merancang nak dpt baby..

Oh yes, sekarang saya dah ada anak buah pun..
My sis dah selamat melahirkan seorang baby perempuan yang sgt comel..
Seronoknye rasa dpt anak buah mcm dpt anak sendiri je.. :)





My new buah hati Zara Iman


My 5++ months baby..cuba teka boboy ke gigirl? :)


54 comments:

Ezzah said...

boy! nampak anuuuuuu.. :D

III bDkNaKaL III said...

Wahhhh..rindu sgt² kt tuan blog ni!!!!

Elyn said...

salam... jaga diri elok2.

m@Ri@ said...

eh farah dah bersalin..tak tau pn..comel..em sy dulu pn mcm tu gak faten..mmg muntah smp dekat nak bersalin..oh sgt tak tahan..kalau boleh pass kt suami skit kan..hehe..

~~zaa~~ said...

finally...i miss u dear...for me yang takde fb ni memang tertunggu ur new entry...take good care of urself & baby ok...

Mimy Hamid said...

oh fatin....dalam senyap rupanya dah uwek uwek...bestnyaaaaa....kak mimi nak berjangkit la penyakit ni jugak...hehehe doa doakan yer...take care fatin...

MiSz eiN said...

siannye faten dah 5 bulan pn still muntah teruk?
sabar ye fatenton...
:(

dakcik said...

sian faten..sabar yek..nasib fatin same nasib cam ain..ain sampai 9 months pun still ade lg moning sickness..naik kete pling xthn mabuk..siap bekal plastik.hehe..
anyway, kite kene kuat faten..dlu pun ain kuat nanges tue psl DQ mase kecik2 dlu mmg kuat nanges..;)

b strong momy ok!u can do it..

p/s : comelnya baby..putih gebuuu..

h-huda said...

Faten!!!
Patot la lamanya hilang.I'm hepi for u!
Dah 5 bulan.Urm..sket ja lagik:)

-Sara- said...

huhh! ttup mulut n hidung msuk blog ni, berhabuk tebal weh! hehe

ala xnak teka2, cepatlah gtau, boy ke girl ni? ;)

Iena said...

tahniah faten...
mungkin segala keperitan ni akan berlalu bila lihat 'hasilnya' nanti... take care dear...

yuzie said...

Banyak bersabar k! sesungguhnya tiada pngalaman yg lebih manis dari meniti hari2 bergelar seorang ibu..

TK said...

Hi Faten. Miss you lah...Akak tgok gak Faten kat fb. Baby boy kot..Hope you will get better and will enjoy your pregnancy. Semoga selamat melahirkan dgn mudah nanti..

zarin said...

bestnya nk dpt baby n bestnya dapat anak buah ;)
akak pulak yg sronok :D
anyway dear, bila dah start shopping baju tu mesti laaagi sronok n tk sabar nk tunggu baby lahir...hmmm bestnya

eMMe said...

salam faten, mE harap Faten sihat...jap je faten dah 5 bulan, sian dia, sowang2 mengharungi pahit getir alahan tanpa suami, take care beb...

cik jijah said...

owwhhh comelnya baby zara tu.. lebat rambutnya.. and sonogram tu.. sonogram is it? tak pandai nak tengok.. hehehe.. tak kisah boy or girl kan? janji sehat :)

Madamme Anne said...

Suke baca.. tp mmg btul la ten.. ada org pernh bgtau Anne, klu ngandung jgn meragam.. jgn mengada, jgn menangis sgt nnt anak ikut.. so time anne pregnant anas.. N control diri.. x meragam sgt.. alhamdulillah, anas sgt baik x meragam langsung sampai la da besar sket skang ni.. btw, take care.. N rela tau pregnant then trs deliver banding tempoh 10 bln pregnancing cos my pregnancing period was so horrible.. tp bersalin sng plak.. hehehe

✿ EyZa ✿ said...

Bgus faten, kuatkan smgt n always think positif.. pening muntah sume tu dapat pahala taw.. :)

eza doakan semoga ibu n baby sehat dan dipermudahkan semuanye..

baby awk gegirl eh? :)

mrs.syediz said...

salu org cakap kalau mabuk teruk gegirl.

btw, hi to u!

shadashidi said...

kite teka gegurl...
cograts!!

MULAN said...

oohhh... kesian nya... tak lama dah tu.. kita punya mabuk sampai abis pantang.. lagi haru.. tak suka gosok gigi & mandi.. loya tu toksah la kira..

take care dear..

Ms Dots said...

Hi faten, finally tajuk blog currently telah bertukar ke 5 months++... miss you and keep on updating the baby progress... teringin nak tengok gambar faten preggy...

fatenton said...

ezzah,
cehh pdi2 je.. faten pun tak nampak anu die okk :D

fatenton said...

aina,
i mish you tooo :)

fatenton said...

elyn,
tq elyn :)

fatenton said...

maria,
itulah faten pun rasa mcm seksa sgt tapi kena tahan jee :(

fatenton said...

zaa,
itulah lain kali buatlah acc FB.. susah awk nak update :D

fatenton said...

mimy hamid,
hye sis.. selamat pengantin baru.. best kan kawin? :)
faten doakan kak mimi menjangkit cepat k..

fatenton said...

ein,
aku senantiasa bersabar..

fatenton said...

dakcik ain,
yeke? samelah kite..
faten paling tak tahan naik keta..
rasa tak selesa sgt2.. :(

fatenton said...

h-huda,
tq huda.. faten doakan huda jugak lepas ni.. :)

fatenton said...

sara,
cannottt
rahsie! :D

fatenton said...

kak iena,
insyaallah..faten pun harap mcm tu jugak..kak iena pun teruskan usaha ye jgn give up tau :)

fatenton said...

yuzie,
thanks yuzie :)

fatenton said...

TK,
i miss you too sis.. and thanks for the doa.. insyaallah :)

fatenton said...

zarin,
mmg dah start shopping sket2 pon.. tapi shopping on9 je byk.. sebab nak shopping sendiri asyik tak larat je.. tu pon dah excited :)

fatenton said...

emme,
thanks emme.. tulah kejap je dah 5 bulan :)

fatenton said...

cik jijah,
hehehe kalau doct tak bgtau pun saya tak pdi nak tgk sendiri.. :D

fatenton said...

anne,
faten tgh kontrol ni.. tak nak bagi malas2 sgt..manja2 sgt..
sebab tak elok utk baby dlm perutkan..

fatenton said...

eyza,
adalah.. :D

fatenton said...

mrs syediz,
hye to u jugak.. thanks for dropping by.. :)

fatenton said...

kak shada,
suke tgk qalish tembam gilelah!! :D

fatenton said...

mulan,
spi habis pantang kak? mintak dijauhkan.. tak sanggup rasenye..

fatenton said...

ms dots,
err perut i kecik je tak besor mana pun..hehehe

are-za said...

tahniah faten..

bykkn sabor eh...semua tue dugaan..kuatkan semangat tau..

SurayaHarris said...

alhamdulillah everything went well..risau jugak u dah lama tak update blog..jg diri.please

Lady of Leisure said...

hi faten, wah sudah tau gender baby yer, boleh la shopping kan.. :)

maya amir said...

lame tak dtg sini.. lame fnf tak menulis.. i dulu pun teruk alah mase preggie..lagik pulak, i mmg ade histroy sakit belakang, towards the end of pregnancy, takleh jalan.. nangis jek kejenye.. semayang, baca yassin sume terbaring.. kuatkan hati & jaga diri ok dear:)

d.a.m.i.q.u.l.a said...

waaaa tatau pun faten dh preggie,congrats dear!mesti cute mcm mommy nye nanti.wish u safe journey becoming a mother!sabar n enjoy ur preggie months!

Deqna said...

take care yer.. dah 5 bulan pun.. tak lama je lagi.. betul tu ibu kuat baby pun jadi kuat nanti..

NeenaAnuar said...

hi dear... wahh.. congrats yer.. insyallah semoga you kuat lalui alahan preggy nie.. memang bukan mudah kann.. apa pun take care yer... pasti biler baby dah kuar nanti... lupa dah segala sakit pening yg you lalui skg nie...

FarEast said...

alhamdulillah dah 5 months ... congrats ;)

asna cute said...

fuhyooo! dh byk komen nie.. xkira nak komen jugak haha =D

alhamdulilah akak think positive pasal bab muntah2 nie. tak mgeluh pun =) di tambah lg dgn suami jauh di sisi. Insyallah.. satu hari nanti semua nie berbaloi dlm hidup akak..

Dgr tagisan seorang anak bila sudah bersalin nanti.. =D

take care!

SURIA AMANDA said...

alhamdulillah...Lisa pun sama..mood agak merudum..Lisa bawak 2 babies..lagi x larat..baru 5 bulan tp perut dah mcm 7 bulan...kaki dah start bengkak..sbr jer la demi twins ni...