Wednesday, March 31, 2010

ssyyhhhh!



It's 11 in the morning..
and i've done all my works for today..
This is what i called keje senang lenang..
Dont blame me..i've finished all my works.. seriously..
If you are working in the same field with me.. u'll understand what i'm saying here..
I'm trying to be a good worker for every single minute..
But i'm not really looking forward to get 'AKC' end of the year..not even once..
Asalkan bos saya puas hati dengan kerja saya, that's enough for me..

Yesterday i read about din beramboi..
Dengar cerita pasal air kencing tikus ni buat tekak saya kembang kempis..
Membuatkan saya takut nak makan di kedai-kedai yang belum tentu lagi bersihnya..
Even 5 stars hotel pun belum terjamin lagi kebersihannya..
Maybe lepas ni i've to be more care and more alert about what i eat,what i take..

Ok, sedikit update about my cyst..
Saya still tak pergi check-up untuk kali keduanya..
Belum berkesempatan untuk berjumpa dengan Dr Habsah di Tanjung Minyak..
Semalam, saya sgt bersyukur sebab period yang datang selama 2 minggu kering jugak akhirnya..
Normally, period saya hanya datang lebih kurang seminggu aje..tak pernah lebih dari tu..
Tapi maybe sebab saya sudah missed them last month..
Jadi bertangki-tangki agaknya, tu yang lama tu.. hhmmm
Hopefully everything will be ok and back to normal..Kalau boleh saya nak hidup yang sihat-sihat aje :)

And lately, rambut saya asyik gugur je..bukan sehelai dua tapi berhelai-helai lagi-lagi bila lepas mandi..
And i believe it's maybe because of my hormon changing..
Saya tak terlalu risau tentang ini..
Banyak lagi benda lain yang perlu saya fikirkan..apalah sangat setakat rambut gugur..
But surely, ada petua yang boleh saya ikut tanpa mengeluarkan modal yang byk..
Saya lebih percaya kepada rawatan secara semulajadi yang obviously takde langsung bahan-bahan kimia..ada byk petua yang saya jumpa..
Tapi saya ni jenis malas klu benda tu agak leceh nak buat..so saya ambik yang senang je.. tapi kenalah rajin amalkan ye..


Hindari Rambut Gugur

Petua 1: Masukkan tiga sudu besar serbuk teh ke dalam secawan air mendidih. Kemudian tapiskan. Bancuh air teh bersama sedikit serbuk inai dan sebiji putih telur hingga sebati. Apabila sebati, sapukan pada kulit kepala dan biarkan selama tiga jam. Seelok-eloknya amalkan dua minggu sekali.

Petua 2: Tumbuk sedikit arang sehingga lumat. Kemudian campur dengan minyak kelapa. Sapukan ramuan ini pada seluruh rambut dan biarkan selama dua jam. Basuh rambut dengan syampu dan keringkan. Lakukan seminggu sekali.

Petua 3: Campurkan air asam jawa dan santan ke dalam satu bekas. Masukkan beberapa kuntum bunga kenanga atau bunga-bunga yang wangi. Basuh rambut menggunakan campuran tersebut. Rambut akan berbau harum tanpa disyampu.

Entah kenapa saya rasa mcm hangat-hangat taik ayam aje nak ikut petua-petua ni..heheheh

Ima teringin nak makan sate.. maybe malam ni i'll bring her to Sate Kajang Haji Samuri.. tak jauh pun dari rumah saya.. she loves daging rusa a lot.. but me, err time kasih jelah..

Sekarang saya rasa nak makan something yang boleh buat saya tersenyum.. maybe this one would help :)

jgn bgtau pae nt saya kena marah

Monday, March 29, 2010

bila dah terlebih manja..



This week,
Rumah saya jadi sunyi sepi aje..
Almaklumlah parents and adik saya kan takde..
Jauh di sudut hati..
Saya rasa lost sikit..maybe sebab selama ni kalau diorang pergi mana-mana pun mesti saya ikut..
Tapi kali ni, tempat yang paling saya nak pergi, saya tak dpt ikut..
Nak buat mcmane dah kawin kena ikut suami..
Its ok.. i'll be there one day..kan sayang?

Untuk minggu ni, kawan dan musuh baik saya si kecik ima temankan saya di rumah..
Mulanya saya berangan nak stay seorang diri je..
Tapi mengenangkan saya yang penakut dgn lipas..
Tak jadilah.. ye, saya mmg takut lipas.. boleh pengsan kalau nampak lipas lagi-lagi lipas terbang..sumpah saya takut!

Saya masih ingat lagi masa baru-baru kawin..
Saya sanggup tunggu di luar rumah spi husband balik keje..
Sebab ada lipas dlm bilik..
Badan saya menggigil.. spi rasa nak panggil jiran sebelah utk tolong halaukan lipas tu..
Tapi saya masih waras lagi..
Kesian husband saya, terpaksa balik dari office..
Nasib baiklah company husband saya tu bapak mertua saya ada share..*ok ni nampak sgt tipu

Petang semalam saya rase agak pelik sikit bila mak tak sambut saya kat pintu..
Rasa janggal bila mak tak call..tak sms..
Walaupun saya duduk rumah mak hari-hari pun jumpa..
Tapi mak tetap akan call.. ty dah makan ke.. dah minum ke.. tgh buat keje ke..
Ye,itulah mak saya..
Sebab itu bila dia tak call selalu mcm biasa saya rasa kurang semacam..
Ligat berjalan sakan gamaknye..

Saya rasa sunyi mereka tak ada..
Saya call husband.. tapi masih sama aje..
Betullah.. mak dgn husband tak sama..takkan sama spi bila-bila..

Cepatlah balik ye, fatenton rindu korang..


klu bombok tgh baca ni, belikan kak faten fridge magnet byk2 ye.. nak yang gbr tower ni.

Saturday, March 27, 2010

i wish i can fly

Hari ini hari Ahad..
Tapi saya sedang berada di rumah parents.. bukan di rumah husband seperti yang biasa saya buat setiap kali hujung minggu..
Husband saya ada job di sini..
Dan parents dan adik saya bombok, baru saja berangkat ke Cairo untuk berholiday seterusnya ke Mekah untuk menunaikan umrah..

How i wish i was there with them rite now..
Baru satu hari saya dah mula teringat dan rindukan mereka..

Sekarang, saya seorang diri..
Sedang melayan perasaan dan merajinkan jari untuk bercerita..
Pae ada di rumah sebelah..
Official photog utk anak jiran saya yang sedang kawin..

Saya tak ada mood nak tolong-menolong..
Saya cuma tolong makan dan tolong bagi komen dekat photographer je..
Selalunya setiap kali pae ada job, saya akan ikut..biasanya saya jadi assistant pae masa posingkan pengantin..

Tapi, yang ini saya tak laratlah.. mati kutu dibuatnya nak pose kan spi 9 persalinan..
Orang sekarang mana ada lagi dah persalinan-persalinan ni kan..
Ish biarlah bukan saya pun yang kawin..

Pengantin lelaki dah sampai..orang dah main caklimpong..
Amboi pakcik DJ ni punye semangat macam dia pulak yang nak kawin..
Jangan tak tau siap ada cabutan bertuah lagi tau.. bertuahnya rumah no 13..dpt hamper besar lagi..

Saya pergi dulu..nak tgk pengantin.. eh tak, nak tgk photographer pengantin :)

Tuesday, March 23, 2010

Award from LOE & Kak Jue




Saya dapat award ni dari Lady Of Leisure & Kak Juliana.. thank you ladies :)
Ok, jom kita jawab sket..

1- Thank & link the person that gave you the award.
LOE - http://arena184.blogspot.com/
Kak Juliana - http://kisahjuliana.blogspot.com/

2- Pass this award onto 15 bloggers you've recently discovered and think are fantastic.
Boleh tak kalau saya nak bagi kat semua bloggers.. sebab blog-blog anda pun very beautiful.. :)

3- Contact said blogs and let them know they've won the award.

4-State 7 thing about yourself.

i) I love my husband
ii) I love my family
iii) I love my friends
iv) I love holiday & beach
v) I love shopping.. a lot
vi) I love to buy selipar jamban yang kiut-miut
vii) I love to blog :)


Hehe..nampak sgt malas nak tulis panjang-panjang.. saya baru aje spi office.. perut lapar kena isi dulu.. till then ya..

Love,
Fatenton

Wednesday, March 17, 2010

Strawberry Chocolate Cupcakes for mommy and bombok

Yesterday was my mom's birthday..
So, i decided to make her cupcakes..
Saya taklah pandai sgt..

Tapi, saya jenis yang rajin dan suka mencuba..
Besides, saya mmg dah lama nak buat utk bombok my youngest sis..
She got straight 9A's for her SPM result..
Jadi i got two reasons to make it for them..

Haritu saya dah pernah try buat Strawberry Muffin..
Tapi tak berapa nak jadi..
Saya tak give up..
And i'm so happy sebab cupcakes saya semalam boleh tahan jugak..
Walaupun takdelah semolek mana..bombok ckp 7/10..
Tapi rasanya ok.. errr ok je lah tapinye.. hehehe

Happy birthday mommy..
Walaupun semakin hari semakin bertambah umur tapi mommy tetap nampak muda lagi remaja..
Maybe sebab mommy selalu senyum and suka bercakap dan bercerita..
Orang cakap klu nak tau rupa kita sepuluh tahun akan datang, tgk ibu kita sendiri..
And saya harap saya mcm mommy jugak nanti.. maintain cantik and maintain kurus :)

Congratulations bombok..
I knew that she can make us proud of her..
Habislah kopak duit saya kena pau dgn dia.. huhuhu



my first trial
* harini dah hari khamislah.. :)

Monday, March 15, 2010

saya ok-ok saja :)

Saya tak mengandung.

Alhamdulilah.. akhirnya terjawab sudah kekeliruan saya..
Thanks a million untuk semua yang mendoakan saya untuk cepat dapat baby..
Tapi nampaknya, saya belum ada rezeki lagi.. tapi jangan berhenti doakan yang terbaik utk saya ye..

Sejujurnya, sudah lebih sebulan i've missed my period..
Untuk orang yang baru kahwin, mestilah takde benda lain dlm fikiran saya..
Lewat sehari pun saya dah mula berjaga-jaga..
Dalam tempoh itu, lebih 4 kali saya buat pregnancy test..
Pegi klinik lain, buat sendiri lain..
Tapi semua negative..
Bila pegi klinik, doct cakap masih negative, maybe belum boleh nampak result lagi..
Jadi saya perlu tunggu lagi..

To be honest, kalau ditanya, mulanya saya mmg rasa belum bersedia..
Macam-macam benda yang difikirkan..
And the main reason is, saya dan suami berjumpa pun hanya di hujung minggu..
Kalau boleh biarlah saya dpt transfer ke Melaka dulu..
Rasanya lebih elok begitu..sebab saya tau saya akan lebih bersedia mental dan fizikal..
Tapi dlm masa yang sama saya tak menolak.. tak menolak dan tak berharap..
Pae always said, serahkan semuanya padaNya..
Dia lebih tau yang mana yang terbaik untuk kami..

Jadi bila saya sudah missed period lebih sebulan ni..
Saya dah mula rasa excited dan sentiasa berjaga-jaga..
But last sunday..
Bila saya bangun pagi ada bleeding..
Saya terus kejut pae.. and terus pecut ke klinik..
Dalam hati tuhan saja yang tahu..
Macam-macam yang saya fikir..
Miscarriage ke? Period ke?


Doct Habsah, doctor perempuan yang sgt baik hati..
Very detail.. saya suka sebab dia tak mcm klinik lain cek pun ala kadar je..
And seperti yang dijangka, my pregnancy test is still negative..
I've to admit, when she told me that i'm not pregnant.. i was a lil bit frustrated..
Tapi saya cekalkan hati.. and tenangkan diri..
Bila discan, rupanya period saya missed bukanlah sebab pregnant..

Pernah dengar 'Ovarian Cyst'?

Itu semua menjawab persoalan kenapa saya tak dtg period utk sebulan ini..
Doct cakap cyst ada yang bahaya, ada yang tak bahaya..
Dan ada kemungkinan terjadi akibat dari perubahan hormon selepas kawin..
Kalau cyst saya semakin mengembang.. saya perlu buat operation..
Sebab nanti saya akan ada problem utk mengandung..
She also said that boleh dikatakan kebanyakan perempuan akan mengalami ovarian cyst sekurang-kurangnya sekali seumur hidup.. cuma hidup dgn tak hidup je..
Tapi untuk saya, kena tunggu 2 bulan lagi untuk follow-up..
Takde sebab yang utama kenapa cyst boleh wujud dlm ovari kita..
Saya dinasihatkan utk tidak mengandung dlm masa terdekat sebab takut kandungan di luar rahim..
Dan dia tak cadangkan saya utk ambil apa-apa ubat..
Just wait and see..
But that's remind me to have a healthy lifestyle after this..



Contoh Ovarian Cyst.. yang ini ketulan besar mcm batu.. ada jugak cyst yang bentuknya mcm buah anggur kecik-kecik..

Dan honestly, saya mmg dah cuba utk tak fikir sgt pasal benda ni..
But i know my body very well.. cepat emosi,cepat sensitif.. tapi saya tak cepat panik..
Lagi-lagi bila my period datang cuma 5 jam since dari last sunday..lepas tu tak dtg balik dah.. lagilah saya risau..

And Ima knew something went wrong..
Dia ckp saya nampak tension..
And i think i can share this thing with her..
Saya mmg dah beritahu dia yang saya tak mengandung..
But i didnt tell her about my cyst..
She was shocked..tapi dia suruh saya amalkan rawatan secara traditional..
Amalkan makan jeli dari Aloe Vera..buang kulit dan ambil jeli dari daun Aloe Vera tu..
Bila saya google, rupanya mmg byk khasiat Aloe Vera ni..
Boleh check kat sini http://thesecretmedicines.blogspot.com/2008/10/khasiat-lidah-buaya-herba-terbaik.html


Tapi perlu diingat, kena pandai pilih pokok sebab ada jugak yang beracun..



Pokok Aloe Vera ni ada byk jenis.. so kena hati-hati jugak jgn tersalah pilih..utk lebih confirm lagi, try google or mintak advise dari doctor.


Dan alhamdulillah..
Malam tadi period saya kembali datang..saya rasa happy sgt..
At least saya tahu bila period dah dtg insyaallah cyst tu tak mengembang..
But still, saya perlu buat check up for the second time..
Doct ckp lagi 2 bulan kena dtg balik..
Tapi rasenye 2 bulan terlalu lama..
Maybe after 2 weeks, i'll do my check up again..
Kalau perlu operate, i'm willing to do it..for my health and my future..

Sekarang saya tak nak fikir-fikir sgt..
Saya kena bykkan senaman..
Bykkan makan sayur, fruits..
Saya kena jaga emosi..walaupun kadang-kadang saya tau emosi saya ni mmg lembik..

Di saat-saat mcm ni, saya sgt perlukan husband di sisi.. but its ok..
I still have my family, and my friends :)

Saya nak enjoy hidup yang sememangnya singkat ini..
Pae dah janji nak bwk saya jalan-jalan lagi..
Saya nak sibukkan diri..tak nak terbawak-bawak dgn perasaan..

Doakan segalanya baik utk saya ye..

XoXo
Fatenton


* entahlah kenapa hati jadi sebak when i'm writing all this..

Monday, March 8, 2010

sedang dalam 'kekeliruan'

Wahh..
Hampir 2 minggu saya tidak berblogging..

Ok mari bersihkan sikit sawang-sawang ni..
Now i'm at my home.. with my beloved parents..
Last Saturday..genap 3 bulan saya jadi isteri orang..
Perasaan?
Seronot sgt..
Dah nama pun pengantin baru..
Masa ni org ckp kentut pun bau wangi.. oopsss ;p
Of cozlah saya harapkan yang terbaik sampai bila2..insyaallah.

Sepanjang 2 minggu ni takdelah benda menarik sgt pon..
Cuma, saya diserang demam dan selsema yang boleh tahan teruk..
Kalau dah siap dpt MC kira teruk jugaklah kan..

Weekend, as usual saya akan drive all the way to Melaka untuk merendek bersama suami..
Tapi last weekend husband bawak saya try cendol best..
Cendol tu best sebab siap ada nata de coco, ice cream, dan mcm-mcm lagilah..
Saya yang teruja terus ambik camera.. tapi terbantut kejap bila husband ckp 'nak masuk blog ler tu'.. pandailah dia sebab tu dia jadi suami saya..
Kedai tu betul-betul kat tepi jalan sepanjang pantai kelebang..
Walaupun Kelebang dah takde pantai sgt, tapi org still lepak kat situ sebab ada coconut shake & cendol yang sgt heaven..
Rupenye itu pot lepak husband saya sebelum kawin..
Kenapa baru sekarang die nak ajak saya?

Dan last week jugak budak kecik batrisya tido di rumah kami..
Seronok gila melayan kerenah die lagi-lagi bila kami bwk swimming..
Batrisya dah pandai cakap 'ambooiiiii'..
Kedekut taik idung masin saya pegang anak patung die pun kena 'ambooiiiii'.. :D

Terima kasih tuhan atas kehidupan yang sgt membahagiakan ini..
Everything seems perfect to me..
Perfect ke? not yet..

err.. sekarang saya dalam sedikit confuse.. kalau betul ada, alhamdulillah.. :)
but honestly.. saya bosan menunggu mcm ni.. terseksa jiwa raga!


suka tgk kaki bobo dlm video ni..

video


*i think, i'm ready :)